Sıvı Yüz Germe (Facelift) Nedir? Nasıl Yapılır?

elifsedalanding 21

Yüzde hacim kazandırma ve kırışıklıkları giderme amacıyla gerçekleştirilen sıvı yüz germe işlemi cilt altına enjekte edilen dolgu sıvıları kullanılarak gerçekleştirilen cerrahi olmayan bir uygulamadır. Bu teknik yüz germe hedefleri doğrultusunda belirli yüz bölgelerine uygulanmasının yanı sıra cildin genel görünümünü iyileştirme, hacim yoğunluğu düşük olan bölgelere hacim ekleme ve istenmeyen kırışıklıkları giderme gibi amaçlarla da tercih edilebilmektedir.

Sıvı yüz germe cerrahi olmayan bir prosedür olup herhangi bir kesi veya dikiş içermemektedir. Uygulanan malzemelerin enjekte edilebilir sıvı özelliklerine sahip olması bu işleme adını kazandırmaktadır. Tamamen sıvı dolgular kullanılarak gerçekleştirilen bu kısa süreli işlem genellikle 15-20 dakika kadar sürmektedir.

Sıvı Yüz Germe Nedir, Etkisi Ne Kadar Sürer?

Sıvı yüz germe cerrahi olmayan medikal estetik bir uygulama olan tüm yüz dolgulama işlemidir. Yüzde gençleşme sıvı dolgu maddesi ile sağlanmaktadır. Bu uygulamanın en önemli avantajlarından biri hızlı iyileşme sürecini içermesidir.

İşlem esnasında dolgu malzemesi ile birlikte hastaya büyüme hormonları enjeksiyonları ve uygulamaları da gerçekleştirilmektedir. Bu sayede elmacık kemikleri belirginleşmekte, çene bölgesi dolgun ve canlı bir görünüm kazanmaktadır. Aynı zamanda burun düzeltmeleri gerçekleştirilebilmekte ve bu yöntemle yüzdeki tüm kırışıklıklar giderilerek kişiye genç bir görünüm kazandırılmaktadır.

Cilt alkol ile temizlendikten sonra işlem öncesinde bölgeye buz uygulaması yapılmaktadır. Dolgu materyali enjeksiyon yardımıyla belirlenen alanlara uygulanmaktadır. Hyalüronik asit dolgusu ile gerçekleştirilen işlem kullanılan dolgu maddesinin etkisini sürdürme süresine bağlıdır. Bu bağlamda sıvı dolgu genellikle 6-9 ay süresince kalıcı bir etki göstermektedir. 

Ayrıca sıvı dolgu işlemleri tekrar edilebilme özelliğine sahip olup, ciddi komplikasyon riskleri taşımayan uygulamalardır. Eğer yüz germe uygulamalarında kalıcı bir etki arzu ediliyorsa bu etkiyi elde etmek için endoskopik yüz germe veya geleneksel yüz germe estetiği gibi cerrahi operasyonlara başvurmak gerekmektedir.

Sıvı yüz germe hakkında genel bir tanıtım

Sıvı yüz germe cerrahi ve anestezi gerektirmeyen yüz gençleştirme uygulamalarının son derece yenilikçilerinden biridir. Bu teknik cilt altı yağ yastıkçıklarının ve destek dokusunun azaldığı sarkmış bölgelere sıvı maddelerin enjekte edilmesini içermektedir.

Bu dolgulama tekniği yanaklar, elmacık kemikleri, çene/çene hattı, kaşlar ve ağzın çevresindeki sarkık bölgelerin düzeltilmesine olanak tanımaktadır. Bu sayede yüz kontürleri yeniden şekillendirilebilmekte ve belirginleştirilebilmektedir. Kullanılan maddelera kaybolan hacmi yerine koyarak, cildin dokusal kalitesini ve ışıltısını artırmakla kalmayıp aynı zamanda cildin sıkılaşmış bir görünüm kazanmasına da katkı sağlamaktadır. Bu yöntem kişilere oldukça doğal, aydınlık ve parlak bir cilt, dengelenmiş nem, gerilmiş bir görünüm, çöküklük ve sarkıklıkların giderildiği genç bir görünüm sunmaktadır.

Sıvı Yüz Germe (Facelift) Nedir, Kimler Yaptırabilir?

Sıvı yüz germe uygulaması muayene ardından uygun bulunan her adaya gerçekleştirilebilmektedir. Bu bakımdan kişiler bu işlem için başvurduklarında ilk olarak ayrıntılı bir muayene yapılmakta ve kararlar da buna göre verilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Ayak Terleme Tedavisi

İşlemin tanımı ve uygun adayların belirlenmesi

Facelift operasyonu genel anlamda doktorun uygun bulduğu her adaya yapılabilmektedir. Ana hatları ile şu gibi kişiler buna dahildir:

  • Yüzünde sarkma problemleri deneyimleyenler
  • Yaşa bağlı şekilde cildinde meydana gelen problemlere ameliyatsız çözüm isteyenler
  • Obezite ameliyatı ardından yüz kontürünü kaybedenler
  • Ameliyatlı yüz germe işlemlerine farklı çözüm isteyenler
  • Yüzünde hacim kaybı deneyimleyenler
  • Cildinin kalitesini artırmak ve genç bir görüntü isteyenler
  • Ufak dokunuşlarla yaşının iyisi olmak isteyenler

Bu bakımdan uygulama genel anlamda pek çok kişiye yapılabilmektedir. Hafif ve orta düzeydeki gıdı sarkmaları, belirgin doku kaybı, dikey dudak-burun arası çizgiler ve burun çevresindeki kukla tarzı çizgiler, orta ve üst yaş grubundaki hastalarda sıkça görülen estetik sorunlardır.

Bu belirtilere sahip hastalar, sıvı yüz germe yönteminden maksimum verim elde edebilen bir hasta grubunu oluşturmaktadır. Diyabeti, kanama bozukluklarını, kas ve sinir hastalıklarını veya bağışıklık sistemi sorunlarını olan bireyler facelift estetik uygulaması için uygun adaylar değillerdir. Uygulama öncesi kişilerin dikkatlice değerlendirilmesi, uygulayıcı doktorlar tarafından titizlikle gerçekleştirilmelidir.

Günümüzde dolgu maddesi olarak tercih edilen ve normal bağ dokusunda doğal olarak bulunan hyaluronik asit, sıvı yüz germe işlemlerinde en yaygın olarak kullanılan maddedir. Bununla birlikte cilt altındaki bağ dokusu hücrelerini harekete geçirerek yeni doku oluşumunu teşvik eden doku aktivatörleri de kullanıma sunulmuştur.

Sıvı Yüz Germe Nasıl Yapılır?

Facelitt estetiği yaptırmadan önce ana hatlarıyla işlemin nasıl yapıldığını soran pek çok kişi vardır. Bu konu hakkında fikir sahibi olmak neler bekleyebileceğinizi anlamanıza da olanak tanır.

Tedavinin adım adım uygulama süreci

Sıvı yüz germe süreci uzman doktor ile gerçekleştirilen bir görüşme aşamasıyla başlamaktadır. Bu aşamada doktor, hastanın yüz germe beklentilerini anlamak için detaylı bir şekilde bilgi alır. Ardından hastanın beklentilerine yönelik olarak işlemin olası etkilerini simüle eder. Sıvı dolgu yüz germe işleminin ilerleyen aşamaları şu şekildedir:

  • İşlem uygulanacak bölgeye anestezik krem uygulanır.
  • Mikro uçlu iğne aracılığıyla dolgu, genellikle hyalüronik asit içeren bir madde, cilt altına enjekte edilir.
  • Enjekte edilen sıvı dolgunun cilt altında homojen bir şekilde dağılması için masaj uygulanır.

Bu uygulama yüz dolgusu aracılığıyla gerginlik ve gençlik sağlamayı amaçlamaktadır. İşlemin belirli bir hedefe yönelik olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği; örneğin kaş arasındaki kırışıklıkların giderilmesi gibi durumlar, uygulanan yöntemin doğru seçilmesi açısından önemlidir. Belirli bir bölgedeki kırışıklıkların düzeltilmesi için sadece botoks enjeksiyonu tercih edilebilmektedir.

İşlem öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Sıvı yüz germe operasyon öncesi, başarılı sonuçlar alabilmek için kişilerin bazı konulara dikkat etmesi gerekmektedir. Yüksek başarı oranının sağlanabilmesi adına, hastalardan işlemden önce 24 saat süreyle alkol tüketmemeleri yönünde tavsiyede bulunulmaktadır.

Yüzünde yara, enfeksiyon gibi durumlar bulunan hastalar, sıvı yüz germe işlemine ilişkin randevularını birkaç gün sonraya ertelemelidirler. Ayrıca işlem öncesinde ve sonrasında yüzün güneş ışınlarından etkili bir biçimde korunması önem arz etmektedir.

İlginizi Çekebilir  Bacak İnceltme Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Süreç ve Kalıcılık

Sıvı yüz germe işlemi için bireylerin özelleştirilmiş bir tedavi planlaması yapılmaktadır. İlk muayenede bireylerin cilt sorunları tespit edilmekte, işlem yapılacak bölgeler belirlenmekte ve bu belirlemeler sonucunda hekim kullanılacak dolgu malzemesine karar vermektedir. Sıvı yüz germe işleminde hastaların cilt yapısına özgü olarak farklı dolgular kullanılmaktadır ve bu dolguların her biri yüksek kalite standartlarına sahiptir.

Sıvı yüz germe işlemi cerrahi olmayan yüz germe yöntemleri içerisinde üst düzey konfor ve etkili sonuçları ile dikkat çeker. İşlem öncesinde hastaların cildi temizlenmekte, lokal anestezik krem uygulanmakta ve bir süre beklenmektedir. Bölgenin uyuşması sağlandığında, sıvı germe işlemini alanında uzman bir hekim gerçekleştirmektedir.

Sıvı facelift işlemi, 30 dakika ile 1 saat arasında değişen bir süreyi kapsayabilir. İşlem sonrasında hastalar, günlük yaşantılarına devam edebilirler ve ağrı ya da acı hissiyle karşılaşmaz. Sıvı yüz germe etkisi 12 ila 24 ay arasında sürmekle birlikte bu süreyi doğrudan etkileyen faktörler kullanılan dolgu malzemesi, tedavi planı ve hastanın cilt yapısıdır. İşlem sonrasında ilk etkiler birkaç gün içerisinde gözlemlenmeye başlar. Özellikle hyaluronik asit dolgu malzemeleriyle yapılan sıvı yüz germe işlemi, genellikle 8-12 ay sürebilir. Hastaların cilt bakımına özen göstermeleri ve düzenli kontrolleri yaptırmaları, daha uzun bir etki süresine katkı sağlamaktadır.

Sıvı Yüz Germe İşlemi Ne Kadar Sürer?

Sıvı yüz germe uygulaması genellikle ortalama 30 dakika – 1 saat kadar kısa bir süreyi kapsar. İşlem sonrasında ağrı ve acı hissi beklenmemekle birlikte, iğne uygulanan bölgelerde 2-3 gün süren hafif kızarıklıklar gözlemlenebilir.

Hyalüronik asit dolgusu ile gerçekleştirilen sıvı yüz germe işleminin kalıcılığı, kullanılan dolgunun etkisini sürdürme süresine bağlıdır. Dolayısıyla sıvı dolgu genellikle yaklaşık 8-9 ay süresince kalıcı bir etki sergiler. Bununla birlikte sıvı dolgu işlemleri tekrarlanabilen ve ciddi komplikasyon riskleri taşımayan uygulamalardır.

Yüz germe uygulamalarında kalıcı bir etki arzuluyorsanız, bu etki genellikle endoskopik yüz gerdirme veya geleneksel yüz germe estetiği uygulamaları gibi cerrahi operasyonlarla elde edilebilmektedir.

Sıvı Yüz Germe Kalıcılığı Ne Kadar Sürer?

Sıvı yüz germe uygulamasının etkisi, kullanılan malzeme ve uygulama yöntemine bağlı olarak genellikle 1,5 ila 2 yıl arasında devam edebilmektedir. Bu zaman zarfında uygulanan malzeme doğal metabolik süreçler sonucunda emilir ve dokularda oluşturduğu aktivasyon neticesinde vücuttaki hücreler, bağ dokusu öğelerini oluşturmak üzere harekete geçebilir.

Bu sayede kullanılan malzeme tamamen emilse bile cilt, eski halinden daha iyi bir duruma gelir. Uygulamanın süresi 30 dakika ile 1 saat arasında değişkenlik göstermekte olup, hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkilemez. Hasta genellikle 1 hafta sonra rutin kontrole çağrılır ve gerekli rötuşlar yapılır. Bu süre zarfında aşırı egzersizden kaçınılması tavsiye edilir.

İlginizi Çekebilir  Bacak Dolgusu

Sıvı yüz germe yüzde kaybolan hacmi geri kazandırma amacı taşıyan bir uygulamadır, bu sayede yüz eski görünümüne, hatta daha iyisine kavuşabilir.

Sıvı Yüz Germe Tedavisinde Kullanılan Enjeksiyonlar

Sıvı yüz germe işlemi hyalüronik asit bazlı dermal dolgu maddelerinin cilde uygulanması prensibine dayanmaktadır. Hyalüronik asit suyu absorbe edebilen ve hapseder nitelikte doğal olarak oluşan bir moleküldür. Özellikle kendi ağırlığının 1000 katına kadar su tutma kapasitesine sahiptir. Bu özellikleriyle cilde hacim kazandırma, dolgunlaştırma ve ince çizgileri, kırışıklıkları giderme amacıyla ideal bir tercih olarak öne çıkmaktadır.

İşlem yüz hatlarını yumuşatmanın yanı sıra hyalüronik asit içeren bu maddelerin cildi sıkılaştırma etkisi ile birlikte, kolajen ve elastin üretimini de teşvik ettiği bilinmektedir. Buna ek olarak polikaprolakton ve kalsiyum hidroksi apatit içeren ürünler, özellikle kolajen sentezini uyarıcı özellik taşıyan ürünlerdir ve bu bağlamda hyalüronik asit dolgularına kıyasla daha uzun etki sürelerine sahiptirler. 

Bakım ve İyileşme

Sıvı facelift germe işleminden sonra hastaların, uygulama bölgesini yoğun güneş ışığından koruma sorumluluğu taşımaları gerekmektedir. Uygulama bölgesinin hassaslaşması, ilerleyen dönemlerde cilt lekelerinin oluşma riskini artırabileceğinden, yoğun güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılması önemlidir.

Sıvı yüz germe işlemi yaptıran bireyler, genellikle bir veya iki gün süren hafif ödem veya kızarıklık yaşayabilirler. Bu tür şikayetlerin genellikle bir gün içinde kendiliğinden iyileşme eğiliminde olduğu gözlemlenmektedir. Aynı zamanda hastalara bir hafta süresince aşırı yoğun aktivitelerden kaçınmaları önerilmektedir.

Sıvı Yüz Germe Sonrası Bakım

Sıvı yüz germe operasyonu ardından bakım ve neler dikkat edilmesi gerektiği üzerine doktorunuz genel bilgilendirmeleri yapmaktadır. Kişilerin genel anlamda tüm bunlara özen göstermesi gerekmektedir.

İyileşme süreci ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

Uygulama sonrasında iğne giriş noktalarında hafif morluk ve kızarıklık oluşumu, sıvı yüz germe işleminin potansiyel yan etkilerinden biridir. 

Bu izler genellikle 3-5 gün içerisinde kendiliğinden geçmekte olup, bu süre zarfında basit bir kapatıcı kullanılarak kolayca gizlenebilirler. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen uygulamalarda hastanın yüzünde kalıcı şişlik veya balonsu bir görüntü oluşumu gözlenmemiştir. Sıvı yüz germe işleminde, dokuların doğal olarak içerdiği ve zamanla kaybolan bağ ve yağ dokusu, uygulama ile yerine konmaktadır.

Bu kayıp genellikle yüzün derin katmanlarında ve kas tabakasının altında meydana geldiği için düzeltildiğinde, dışarıdan anlamlı bir şişkinlik veya doğallığa aykırı bir görünüm ortaya çıkmaz. Bu uygulama ile ilişkilendirilen şişmiş yüz görüntüsü endişesi, uzmanlar tarafından yapılan uygulamalarda söz konusu değildir.

Facelift estetiği sonrası enjeksiyonlardan kaynaklanan bazen düşük düzeyde geçici ödem gelişebilir. Bu bağlamda genellikle çevresel algıda belirgin olan etki, yüzün daha sağlıklı ve dinç bir görünüme kavuştuğu yönündedir.

Kaynakça

https://www.ingentaconnect.com/content/wk/prs/2015/00000136/00000005/art00012

https://journals.lww.com/plasreconsurg/fulltext/2011/12000/Face_Lift.40.aspx

İçindekiler