Melanin cildimize rengini veren bir pigmenttir. Melanin ciltte belirli bölgelerde bir araya geldiğinde cilt lekeleri ortaya çıkar. Bu lekelerin bazıları doğuştan gelirken, güneşe, çevresel faktörlere veya yaşlanmaya bağlı olarak da gelişebilir. Estetik (kozmetik) nedenlerle rahatsızlık yaratan leke sorunları, doğru ve düzenli cilt bakımları ile önlenebilir.
Cilt leke tedavisi için etkili olduğu kanıtlanmış birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerle daha pürüzsüz ve aydınlık bir cilde sahip olmak mümkündür. Güneş, yaşlanma, hamilelik, hormon tedavisi ve doğum kontrol hapları gibi nedenlerle cildin rengini belirleyen melanin daha fazla üretildiğinde cilt lekeleri oluşur.
Alın, üst dudak, yanaklarda görülen kahverengi lekeleri melazma olarak adlandırılır. Hamilelik sırasında ortaya çıkan bu lekeler kloazma olarak adlandırılır. Bazen yaşın ilerlemesi ve güneş ışınlarının etkisiyle lentigo adı verilen bölgesel lekelenmeler meydana gelir. Ayrıca genetik nedenlerle oluşan efelidler (çiller), yanaklarda minik minik kahverengi lekeler şeklinde görülür.
Özellikle güneş ve kimyasallarla en çok temas eden eller, yüz, boyun ve dekolte bölgeleri leke sorunundan daha fazla etkilenir.
Nedenleri Nelerdir ?
Cilt lekeleri günümüzde birçok kişide sıkça rastlanan bir sorundur. Bu sorunun kaynakları arasında doğum izleri, pigmentasyon sorunları, döküntüler ve enfeksiyonlar gibi çeşitli etkenler bulunmaktadır. Bazı etkenler zararsız olsa da diğerleri tıbbi müdahale gerektirebilir. Cilt lekelerinin bir dizi farklı sebebi vardır:
- Doğum izleri
- Cilt pigmentasyon sorunları
- Deri döküntüleri
- Cilt enfeksiyonları
- Cilt kanserleri
- Tıbbi durumlar
Temel olarak cilt lekeleri neden oluşur için bu şekilde yanıt verilebilir. Bu tür sorunları çözmek için çeşitli leke tedavisi yöntemleri kullanılmaktadır. Dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan cilt lekelerini gidermek için lazer ve kimyasal peeling gibi birçok yöntem bulunmaktadır.
Güneş lekesi nedir?
Güneş lekeleri , uzun süreli güneş maruziyetleri ve yanlış zamanlarda güneş maruziyeti sonucu ciltte ortaya çıkan hiperpigmente alanlardır. Burada güneş maruziyetinin yanı sıra kişinin genetik faktörleri de leke oluşumunda rol oynar. Ayrıca güneş lekesi hakkında bilinmesi gereken bir diğer özellikte güneş lekelerinin birikim etkisidir. Yani güneş maruziyetleri ani leke oluşumuna sebep olmasa da zaman içerisinde birikim etkisiyle ortaya olumsuz sonuçlar çıkabilir.Elif Seda Keskin
Leke Tedavisi Nedir?
Peki leke tedavisi nedir? Melanosit hücrelerinin aşırı üretimi veya düzensizliği nedeniyle ciltte lekeler meydana gelir. Lekelerin çoğu uzun süre güneş ışığına maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıksa da,
- Genetik etkenler
- Hormonal ilaçlar
- Gebelik
- Bir takım kimyasal maddeler melanosit hücre yapısına zarar vererek bozabilir.
Genellikle güneş ışığına maruz kalan yüz, el, sırt ve göğüs bölgelerinde görülen lekeler, sadece kötü bir görüntüye neden olmakla kalmaz; aynı zamanda bazı durumlarda cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu bakımdan leke tedavisi için en kısa sürede doktora görünmek şarttır.
Leke Tedavisi Neden Yapılır?
Lekeler UV ışınlarına sürekli ve uzun süre maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan, küçükten koyu sarıya kadar değişen pigmentlerdeki cilt lezyonları olarak tanımlanabilir. Lekeler kişinin genetik özelliklerinden, hormonal durumundan, kullandığı ilaçlardan ve aldığı sıvı gıdalardan da etkilenebilir. Güneş ışınlarına maruz kalmak, lekelerin daha belirgin hale gelmesine ve koyulaşmasına yol açar. Bununla birlikte lekeler yalnızca güneş ışınlarından kaynaklanmaz; solaryum da leke oluşumunun nedenleri arasında sayılabilir. Genel anlamda leke tedavisi neden önemli bu şekilde açıklanabilir.
Leke Tedavisi Kimlerde Faydalı Olur?
Leke tedavisi kimlere yapılabilir? Melazma, güneş lekesi, sivilce lekesi, doğum lekesi, yanık izi, gebelik çatlağı gibi sorunlarla karşılaşan bireyler için bu tedavi uygulanabilir.
Ancak her hastanın durumunun benzersiz olduğu, her hasta için özel teşhisin konulması ve tedavi planının oluşturulması gerektiği unutulmamalıdır. Leke cilt yüzeyinden aşağıya doğru yayılan bir tabaka olduğundan leke tedavisi konusunda hasta sabırlı olmalı ve adım adım ilerleme kaydedilecek bir tedavi sürecinin farkında olmalıdır.
Cilt Lekeleri Neden Olur?
Cilt lekeleri farklı sebeplerden ötürü olur. Örneğin doğum lekeleri onlardan biridir. Doğum izleri, bireylerin doğduklarında sahip oldukları renk değişiklikleridir. Bazı doğum izi türleri zaman içinde kaybolurken, diğerleri kalıcı olabilir. Doğum izleri vasküler veya pigmentlidir. Vasküler doğum izleri kırmızıdır ve derideki anormal kan damarları nedeniyle ortaya çıkar.
Cilt pigmentasyon bozuklukları da mevcut olup bu farklı başlıklarda incelenir. Örneğin Melazma ve Vitiligo bu kapsamda bulunmaktadır.
Güneş Lekesi (Melazma) Nedir?
Melazma özellikle güneşe maruz kalan bölgelerde meydana gelen siyah ya da kahverengi lekelere verilen bir isimdir. Burun, alın, üst dudak ve yanaklarda sıkça görülen melazma genellikle kadınlarda daha yaygın olmakla birlikte erkeklerde de meydana gelebilir. Melazma oluşumu güneş ışınları dışında, hamilelik, doğum kontrol hapları, kozmetik ürünler ve genetik faktörler de katkıda bulunabilir.
Doğum Lekeleri
Doğum lekesi türleri kendi içinde vasküler ve pigmentli olarak iki ayrı sınıfa ayrılmaktadır. Bunların her biri ayrı olarak incelenerek değerlendirilmelidir.
Vasküler Doğum Lekesi Türleri
Vasküler doğum lekesi çilek, somon ve port şarap lekeleri olarak sınıflandırılır. Bunların ilki Hemanjiyom olarak bilinen bu metot yaygın bir vasküler doğum izidir. Kırmızı bir leke şeklinde ortaya çıkar ve genellikle yüz, baş derisi, göğüs ve sırtta bulunur. Çilek nevüsü genellikle tedavi gerektirmez.
İkincisi ise Nevus simplex olarak da adlandırılan bu düz kırmızı veya pembe deri lekesi genellikle boyun veya alında ortaya çıkar. Tüm bebeklerin yaklaşık %40’ında doğum lekesi olarak bu tür lekeye rastlanır. Port şarapsa Görünür bir düz kırmızı veya mor doğum lekesidir. Bazı port şarap lekeleri tedavi için lazer veya kozmetik kamuflaj gibi yöntemleri içerebilir.
Porto Şarap Lekeleri PWS olarak da bilinmekte olup epidermis altında konumlanan zayıf kan katmalarında, yani kırmızı cilt rengine sebebiyet açan dermişte genişleme sergileyen dermal kan damarlarında oluşan doğum lekeleridir. Kalıtsa olmayıp bunun oluşmasını engellemenin bilinen risk faktörü ya da yolu yoktur.
Pigmentli Doğum Lekesi Türleri
Pigmentli doğum lekesi kendi içinde Moğol mavi lekeler, benler ve cafe-au-lait noktası olarak ayrılır. Birincisi Sırtta ve doğumda kalçada ortaya çıkabilen mavi veya gri lekelerdir. Koyu cilt tonlu bebeklerde bu tür doğum lekelerine sahip olma olasılığı daha yüksektir. Moğol mavisi lekeleri genellikle çocuk büyüdükçe zamanla kaybolur.
İkincisi ise çoğunlukla zararsız olan siyah veya kahverengi lekelerdir. Ancak bir benin şekli, boyutu veya dokusu değişirse en iyi seçenek doktora başvurmaktır. Son olarak cafe-au-lait açık cilt tonlarında görülen kahverengi deri lekeleridir. Koyu cilt tonlarında ise bu lekeler genellikle siyah kahve rengindedir. Café-au-lait lekeleri genellikle oval şekillidir ve çocuk büyüdükçe genellikle kaybolabilir.
Cilt Pigmentasyon Bozuklukları
Cilt pigmantasyon bozuklukları farklı sınıflarda incelenmektedir. Melazma, genellikle yüz cildini etkileyen ve kahverengi lekeler oluşturan yaygın bir cilt durumudur. Bu durum genellikle kadınları erkeklerden daha sık etkiler. Melazma’nın tetikleyicileri arasında güneşe maruz kalma ve hormonal değişiklikler bulunabilir.
Vitiligo ise vücudun herhangi bir kısmını etkileyebilir. Melanin üreten hücreler olan melanositlerin düzgün çalışmasını durdurur. Böylece daha açık cilt lekeleriyle sonuçlanır. Bazen kişinin saç rengini değiştirebilir. Vitiligo’nun tam nedeni bilinmemekle birlikte bu lekeden sorumlu olabilecek bir bağışıklık sistemi sorunu olduğuna inanılmaktadır.
Deri Döküntüleri
Cilt lekelerine sebep olan bazı döküntüler de bulunmaktadır. Bu durumlardan biri rosacea’dır ve irin dolu lezyonların arttığı kronik bir cilt durumuna yol açabilir. Tipik olarak alın, yanaklar ve burunu etkiler.
Ayrıca sedef hastalığı da vardır. Bu vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilen, gümüşi-kırmızı renkte, kabuklu, pul pul lekelere neden olan bir cilt durumudur. Sağlık uzmanları sedef hastalığının bağışıklık sistemindeki bir sorundan kaynaklanabileceğine inanmaktadır. Egzama da unutulmaması gereken bir durumdur.
Atopik dermatit olarak adlandırılan bu durum, kaşıntılı, kuru ve çatlamış kırmızı cilt lekelerine sebep olabilir. Bu lekeler bazen sızabilir ve ardından bir kabuk oluşturabilir. Egzama nedeni belirsiz olup, genetik olarak aktarıldığı düşünülmektedir. Astım, saman nezlesi ve diğer alerjilere sahip kişilerde daha yaygındır.
Cilt Enfeksiyonları
Bazı cilt enfeksiyonları yine renk değişikliklerine yol açabilir. Tinea Versicolor cilt lekelerinin tonunun daha açık veya daha koyu olmasına neden olabilen bir mantar enfeksiyonudur. Bu lekeler genellikle yavaş bir şekilde gelişir ve zaman zaman birleşerek daha büyük lekeler oluşturabilir. Tinea versicolor genellikle gövde, boyun ve üst kolları etkileyen bir eğilime sahiptir.
Leke Tedavisi Ne Zaman Yapılır?
Eğer yeni bir cilt lekesi belirir ve kaybolmazsa leke tedavisi nasıl yapılır için doktora danışmak tavsiye edilmektedir. Aynı şekilde bir benin boyutu, şekli veya dokusu değişirse, tıbbi yardım almak son derece önemlidir.
Lazer uygulamaları ve cilt altına yoğun bir etki ile yapılan cilt leke giderme işlemleri, kesinlikle güneşli dönemlerde gerçekleştirilmemekte; yaz aylarında cildin güneşin zararlı etkilerinden korunmak için pigment sentezini arttırdığını ve cilt lekelerini tetiklediğini göz önüne alınmalıdır. Bu bakımdan işlemler genellikle güneşin daha az olduğu sonbahar ve kış aylarında yapılmalıdır.
Leke Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Leke tedavisi ne kadar sürer yönteme göre farklılık gösterir. Örneğin kimyasal soyulma uygulaması için genellikle 4-6 seans gereklidir. Lazer tedavilerinde ise lekenin büyüklüğü ve yoğunluğuna bağlı olarak 3-4 seans yeterli olabilmektedir.
Diğer cilt soyulma uygulamalarında ise genellikle 2-3 seans yeterli olabilir. Leke tedavilerinde genellikle daha belirgin sonuçlar 2. seanstan itibaren görülmektedir. Lazer ve kimyasal soyulma uygulamalarında ise etkiler genellikle ilk seansta fark edilir. Cilt lekelerini teşhis etmek için bir doktor, bireyden şu bilgileri alabilir:
- Daha önceki tıbbi durumlar
- Ciltteki lekenin ne zaman ve ne kadar süredir görüldüğü
- Ciltteki lekenin zaman içinde nasıl değiştiği
- Lekeye bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar
Kişiler doktorlar tarafından istenen tüm bilgileri cilt leke tedavisi için doğru vermelidir. Ayrıca kan testleri ve cilt biyopsisi gibi diğer testleri de gerçekleştirmeleri gerekebilir. Bunların arasında deri biyopsisi, doktorun küçük bir cilt örneği almasını ve mikroskop altında incelemesini içermektedir.
Leke Tedavisi Fiyatları
Leke tedavisi kişilere göre özel bir şekilde planlanarak yapılmaktadır. Bu bakımdan leke tedavisi fiyatları da standart değildir ve hastadan hastaya farklılıklar yaşanabilmektedir. Ayrıca uygulamayı gerçekleştiren kliniğin profesyonelliği de bunu etkileyen önemli bir detaydır.
Leke Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?
Leke tedavisi yan etkileri neler? Lazerle leke tedavisinin genellikle yaygın ve ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. En sık rastlanan sorun bazı lekelerin ve pigmentli lezyonların direnç göstermesidir; renkleri bir miktar açılsa da tedaviye çok iyi yanıt vermemeleridir. Yara oluşumu ve enfeksiyon olma ihtimali çok nadirdir.
Enfeksiyon oluşumu antibiyotik içeren kremlerle kolayca önlenebilir veya tedavi edilebilir. Normal ciltte de nadiren renk açılması görülebilir. Bu durumlarda, genellikle renk açılma etkisi çok minimaldir.
Leke Tedavisi Yöntemleri ve Çeşitleri
Cilt lekesi tedavisi birçok faktöre bağlı olarak farklılık gösterebilir. Eğer bir kişinin cilt lekesinin temelinde yatan bir sağlık durumu varsa, doktor genellikle bu durum için en etkili tedaviyi önerir. Temel durumu tedavi etmek, genellikle ilişkili cilt sorunlarını çözmeye yardımcı olabilir. Bu bağlamda çeşitli yöntemlerle tedavi uygulanabilir.
Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?
Leke tedavisi farklı şekillerde yapılabilen bir uygulamadır. Her birine bu açıdan ayrı ayrı göz atılması gerekmektedir.
Mezoterapi ile Leke Tedavisi
Cilt altına enjekte edilen özel ilaç karışımları kullanılarak lekeler tedavi edilebilir. Bu tedavi yöntemi kimyasal veya enzim peeling tedavileri veya lazer tedavileri ile birleştirilebilir.
Mezoterapi ile leke tedavisi hasar görmüş ve lekeli cilt bölgelerine, cildin ihtiyaç duyduğu maddelerin az ve sık dozlar halinde direkt olarak enjekte edilmesi yöntemidir. Bu tedavi sırasında ciltte koyu renk oluşumlarının gözlendiği noktalara lekenin tonunu açmak ve ciltteki hasarı iyileştirmek amacıyla özel maddeler uygulanmaktadır.
Mezoterapi leke tedavisi cilt içerisine ihtiyaç duyulan maddelerin 4-6 mm derinliğinde enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından leke tedavisi devam ürünleri kullanılarak hedeflenen etkiler elde edilir.
Mezoterapi ile leke tedavisi, haftada veya iki haftada bir periyotlarla uygulanabilir. Toplamda 4-6 seans yapılarak leke sorunlarına kalıcı bir çözüm sağlanabilir. Mezoterapi ile leke tedavisi diğer yöntemlerle birleştirilerek uygulandığında, seans sayısı ve uygulama aralıkları değişebilir.
Leke Tedavisi
Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde, doku ve kıkırdak hasarlarının başarılı bir şekilde onarılmasına yardım eder. Aynı zamanda cilt lekelerini, hafif kırışıklıkları ve yaşlanma belirtilerini gidermek, cilde canlılık kazandırmak ve cildi yenilemek için de uygulanmaktadır. İşlemin gerçekleştiriliş şekli hastadan alınan 10-15 cc’lik kanın kiti ile birlikte ortalama 15 dakika süren santrifüj işleminden geçirilmesidir.
Santrifüj sırasında kandaki kırmızı ve gereksiz kısım tüpünün altına çökerken, büyüme faktörleri ve sitokinler tüpün üst kısmında yoğunlaşır. Enjektör aracılığıyla bu trombositler alınarak hastanın cildinin hemen altına lekelerin yoğun olduğu bölgelere küçük miktarlarda enjekte edilir. İşlemden 15 dakika sonra sitokinler ve büyüme faktörleri aktif hale gelerek cildin onarım sürecini başlatır.
Onarım sürecini başlattıktan sonra vücut, kök hücreleri uyarılan bölgeye göndererek onarıma destek olur. Cilt lekeleri yöntemiyle kırışıklıklar ve yaşlanma belirtileri azalır; ilk gözle görülür sonuçlar 4-5 gün sonra fark edilmeye başlanır.
Kimyasal Peeling ile Leke Tedavisi
Kimyasal soyulma (peeling) tekniğinde özel olarak formüle edilmiş kimyasal çözeltiler kullanılır. Leke tedavisinde en yaygın kullanılan kimyasal çözelti, glikolik asit adı verilen meyve asitleridir. Bu tedavi hafif leke sorunu yaşayan ciltlerde uygulanabilir. Seanslar genellikle 2-4 hafta arayla 4-6 uygulama olarak gerçekleştirilir.
Yüz, boyun, göğüs, eller ve kollar üzerinde, doktorun seçimi ve hastanın cilt durumuna bağlı olarak belirlenen bir asit solüsyonuyla, hastane, muayenehane veya klinik şartlarında doktor tarafından uygulanabilir. Kimyasal peeling işlemin derinlik seviyesine bağlı olarak yüzeysel, orta ve derin uygulamalar olmak üzere üç farklı tipte gerçekleştirilebilir.
Leke Açıcı Kremler ile Leke Tedavisi
Kremler leke tedavisinde tek başına veya yukarıda belirtilen prosedürlerle kombinasyon halinde kullanılabilir. Cilt leke tedavisi için en yaygın olarak kullanılan kremler arasında hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit ve glikolik asit içerenler bulunmaktadır. Ayrıca retinol içeren kremler ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisine yardımcı olabilir.
Kriyoterapi
Kriyoterapi derideki lezyonun sıvı nitrojen ya da argon gazı kullanılarak dondurularak iyileştirilmesidir. Bu yöntem siğillerin, eklem ameliyatları sonrasında oluşan problemlerin, prekanseröz deri lezyonlarının ve erken evre deri kanserlerinin tedavisinde kullanılabilir.
Uygulanacak bölgeye bağlı olarak lokal anestezi yapılıp yapılmayacağı belirlenir. Sıvı nitrojen, düşük sıcaklıktaki havanın fraksiyonel olarak damıtılması sonucunda yapay olarak üretilir. Düşük yoğunluklu, renksiz bir sıvıdır ve suyun donma noktasının oldukça altında bir donma noktasına sahiptir. Kriyoterapi için araçlar basınçlı kaplarda sprey biçiminde kullanılmaktadır. Yüksek bir basınca sahip olan ve soğuk bulunan nitrojen gazını dışarı verir.
Bu sırada hafif bir ağrı hissi normaldir. Radyoterapi uygulanacak bölgede başka bir hastalık bulunuyorsa, lokal anestezi uygulanabilir. Siğilin ya da lezyonun büyüklüğüne bağlı olarak bu işlemin kaç seans yapılacağı dermatoloji uzmanının takdirindedir.
Lazer Yöntemleri ile Leke Tedavisi
Leke tedavisi lazer tipleri de günümüzde kullanılabilir. Cildin üst tabakasını hedef alan fraksiyonel lazerler, renk hücresini odaklayan Q anahtarlı lazerler ve yoğunlaştırılmış ışık kaynakları olan IPL cihazları en sık başvurulan ışık sistemleridir. Lekenin tonu ve yaygınlığına bağlı olarak lazer uygulamaları gerçekleştirilir.
Bu uygulama lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilmekte olup bu bakımdan acısızdır. Cildin en az 4 milimetre altına etki eden lazer ışınları, lekenin kökünü kurutur. Bunun sonucunda da derinlemesine bir etki sağlar. Lekenin çıkarılmasının ardından kalan dokunun, diğer cilt rengiyle uyumlu hale getirilmesi önemlidir. Lazerle leke tedavisi sonrasında cilt rengi eşitlenir. Böylece hem temiz hem de pürüzsüz bir sonuç elde edilir.
Lazerle Leke Tedavisi Detayları
Ciltlerinde leke olan hastalar bunların tedavisi hakkında bilgilendirilmek de istemektedir. Bu kapsamda yan etkilerden seansların kaç tane olduğuna kadar birçok konunun ayrı başlıklarda incelenmesi gerekir.
Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Uygulanır?
Lazer leke tedavisi kaç seans sürer? Bu cevap lekenin rengi, büyüklüğü, türü ve derinliğine bağlı olarak seans sayısı belirlenir. Çok koyu renkli lekeler, istenilen seviyeye ulaşmak için en az 2 seans gerektirebilir. Kökü derinlerde olan lekeler genellikle kolayca açılamaz.
Özellikle doğum lekeleri genellikle derinlere uzanan yapılarıyla dikkat çeker. Seans tamamlandıktan sonra düzenli kontroller önerilir. Yapılan kontrollerde lekenin durumu değerlendirilir ve ek seanslar düzenlenebilir.
Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Neler Olur?
Bu yöntemde ışınlar cildin dermis tabakasına yönlendirilir. Bu tabakadaki köklere uzun süre maruz bırakılan ışınlar cildin hassas bir duruma gelmesine neden olur. Tedavi sonrasında cilt yüzeyinde kızarıklık ve şişme meydana gelebilir. Şişme kendiliğinden düzelir.
Cilt leke tedavisi sonrası istirahat gerektirmeyen bir uygulama olduğundan günlük yaşama hemen dönülebilir. Tedaviden bir hafta sonra kontrole gidilmesi önerilir. Kontrolde ek seansın gerekip gerekmediği değerlendirilir.
Lazerle Leke Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Yüksek dozda uygulanan lazer cilt leke tedavisi yan etkileri bulunmaktadır. Lazer uygulamasının en sık görülen yan etkilerinden biri koyu leke oluşumudur. Oldukça nadir görülen durumlarda beyaz lekelenme meydana gelebilir. Bu durum hipopigmentasyon olarak adlandırılır ve estetik görüntüyü ciddi şekilde etkileyebilir.
Ciddi vakalarda lazer işlemi sonucunda yanık oluşma riski bulunmaktadır. Bilinçsizce gerçekleştirilen lazer uygulamaları yanıklara yol açabilir. Enfeksiyon oluşumu kullanılan başlıkların farklı insanlar arasında paylaşılması durumunda fark edilmeyerek ortaya çıkabilir. Hastane seçimi yapılırken komplikasyon riski ve oranı göz önünde bulundurulmalıdır.
3 Lazerle Leke Tedavisinin Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Lazerle leke tedavi ücretleri uygulanan seans sayısına göre belirlenmektedir. Tek seanslık leke tedavisi genellikle yüzeysel lekeler için geçerlidir. Örneğin el üstündeki yaşlılık lekeleri için uygun olabilir. El üstündeki yaşlılık lekeleri için genellikle bir seans Q-switch lazer yeterli olmaktadır. Bu nedenle bu tür lekelerin tedavi maliyetleri genellikle düşüktür.
Cosmelan / Dermamelan
Cosmelan genellikle el, yüz, boyun, dekolte, kol, bacak veya karın bölgesinde kullanılan bir üründür. Cosmelan’ın hiperpigmentasyonu azaltmak için kullandığı iki temel eylem bulunmaktadır.
Bu ürün cildi tonuyla uyumlu hale getirir ve melanin üretimini engeller. Cosmelan derideki melanin miktarını azaltarak leke oluşumunu önler. Özellikle amelazma ve güneşe maruz kalmadan kaynaklanan lekelerin tedavisinde etkilidir; bir tür enzimdir. Ciltteki koyu lekeler yaş noktaları veya siyah lekeler olarak da adlandırılır. Bu lekeler,
- Yüz
- Boyun
- Dekolte
- Kol
- Bacak veya karın bölgesinde görülebilir
Renk olarak ise kırmızı, kahverengi veya gri tonlarda olabilir. Melanin adı verilen pigmentin aşırı salgılanmasından kaynaklanan bu lekeler, gölge ve büyüklük açısından farklılık gösterse de ortak noktaları kişilere estetik açıdan rahatsızlık veriyor olmalarıdır. Cosmelan – Dermamelan leke tedavisi tek seanslık bir uygulamayı içermektedir.
Cilt analizi, doktor gözetiminde yapılır ve hangi kiti kullanılacağına karar verilir. Her kit yalnızca bir kişi için özel olarak uygulanır. Cosmelan – Dermamelan işlemi iki aşamalıdır. İlk aşama maske diğeri devam kremidir. Maske uzman bir hekim tarafından mutlaka uygulanmalıdır ve tek seferde tamamı yapılmalıdır.
Maske cildin tipine göre ortalama 8-12 saat bekletilir. Maske kalış süresi cilt tipi ve leke yoğunluğuna göre doktor tarafından belirlenir. Belirlenen süre sonunda cilt, evde ılık su ile yıkanmalıdır. Maske uygulamasının ardından ikinci aşama olan bakım programına geçilir. Bu program kişinin devam kremi uygulamasını günlük olarak tedavi bölgesine yapmasını içerir. Leke tedavisinin etkili olabilmesi için düzenli olarak uygulanması önemlidir.
Cilt Tonu Eşitleme Tedavisi
Çevresel faktörler, günlük alışkanlıklar ve genetik etkenlerle birlikte cilt dokusunda ve cildin alt katmanlarında değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Cilt yağlanması, cilt kuruluğu, cilt kırışıklığı, elastikiyet kaybı ve cilt tonu eşitsizlikleri gibi sorunlar şeklinde kendini gösteren bu değişiklikler, karmaşık bir problem oluşturmaktadır. Böylece hem kadınlarda hem de erkeklerde kozmetik, estetik ve psikolojik sorunlara yol açmaktadır.
Profesyonel ve medikal cilt tonu eşitleme tedavileri sayesinde kozmetik, estetik ve psikolojik sorunlara neden olan ciltteki renk farklılıkları ve kırmızılıklar hafifletilerek daha eşit bir cilt dokusu elde edilebilmektedir.
Bu tedavilerde uygulama öncesinde dikkat edilen en önemli parametre, ciltteki ton farklılıkları ve bu renk eşitsizliğinin temelinde bulunan ana faktörlerdir. Yaş, cinsiyet, cilt kalitesi tarzı önemli unsurların incelemesi sonrasında cilt analizi neticesinde ulaşılan veriler değerlendirilir.
Cilt ve cilt altı dokusunun kalitesi, cilt tonu farklılıklarına neden olan lekelerin boyutları, derinlikleri, tipleri ve lekelerin yaşı göz önüne alınmaktadır. Tüm bu analizlerin ardından kişiye özel cilt tonu eşitleme tedavisi belirlenerek uygulamaya başlanmaktadır.
Lazerle Cilt Tonu Eşitleme
Hormonal etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve genellikle ergenlik döneminde görülen sivilce ve akne sorunları, cilt yüzeyinde derin izler ve renk farklılıkları bırakarak iyileşmektedir. Ayrıca cilt yüzeyindeki kılcal damar çatlamaları da kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Bu tür pigmentasyon problemleri için tercih edilen en etkili tedavi yöntemi, özel lazer başlıkları kullanılarak gerçekleştirilen lazerle cilt tedavisi işlemleridir.
Bu tedavi lazer cihazlarının özel sistem başlıkları kullanılarak uygulanmakta olup, cildin kendi kendini onarma veya rejenerasyon sürecini aktive ederek doku eşitliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Cilt tonunun doğal rengini yeniden kazandırmayı ve korumayı hedefleyen lazer teknolojisi, üstün başarıyla sonuçlar elde etmektedir.
Kimyasal Peeling ile Cilt Tonu Eşitleme
Çeşitli ürün konsantrasyonlarının kullanıldığı kimyasal peeling işlemi etkili bir cilt soyma yöntemidir. Bu işlem cildin en üst katmanının lekelerden, izlerden, yaralardan ve pigmentasyon sorunlarından arınarak daha sağlıklı bir cilt dokusunun ortaya çıkmasını sağlar.
Cilt tonundaki farklılıklara, lekelerin derinlik ve boyutlarına göre uygulanan bu işlem, cilt sorunlarına özgü olarak farklı derinliklerde uygulanabilir. Bu özelliği sayesinde leke oluşumuna neden olan faktörlere uygun sürelerde uygulanarak en iyi sonuç elde edilmesine olanak tanır.
Karbon Peeling ile Cilt Tonu Eşitleme
Cilt tonu dengeleme tedavilerinde sıkça tercih edilen karbon peeling uygulaması, aktif karbon kömürünün kullanıldığı bir prosedürdür. Cildin sağlığını destekleyen ve cilt tonu eşitsizliklerine yol açan hasarları rejenerasyon süreciyle gideren bu uygulama, aktif karbon kömürünün cilt yüzeyine uygulanması ve ardından lazer cihazıyla patlatılmasıyla gerçekleştirilir.
Kimyasal soyma tedavilerinde olduğu gibi ciltte soyulma etkisi yaratan bu tedavi ciltte iyileştirici etki bırakarak cilt tonu eşitsizliklerine neden olan hasarları onarır. Hızlı bir şekilde etkisini gösteren bu tedavi sonrasında leke ve pigmentasyon problemlerinde azalma görülmektedir. Bunun dışında aynı zamanda ciltte yenilenme etkisi de oluşturur.
Yaşlılık Lekesi (Lentigo) Tedavisi
Orta yaşlarda beliren yaşlılık lekeleri genellikle 40 yaş sonrasında ortaya çıkmaya başlar. Güneşe maruz kalan bölgelerde; özellikle el sırtında, yüzde, omuzda, sırtta ve göğüste sıkça görülmektedir. Bu lekeler değişik boyutlarda belirgin sınırlı kahverengi lekeler veya et beni şeklinde gözlemlenir. Bazı durumlarda kendiliğinden küçülüp büyüyebilir ve yaz aylarında rengi daha belirgin hale gelebilir.
Yaşlılık lekeleri tedavisinde kriyoterapi ve lazer uygulamaları etkili çözümler sunabilmektedir. Eğer yaşlılık lekeleri ciltte kabarık bir et beni şeklindeyse, lazer veya kriyoterapi ile genellikle 1-2 seans içinde giderilebilir. Kabarık olmayan leke formundaki yaşlılık lekeleri ise genellikle 1-4 seansta, her biri bir ay aralıklarla tedavi edilebilir. Tedavi sonrasında renk değişiklikleri veya kabuklanma gibi geçici etkiler 4-7 gün sürebilir.
Eldeki yaşlılık lekeleri 1-4 seansta, her biri 1 ay aralıklarla gerçekleştirilir. Lazer veya kriyoterapi ile tedavi sonrasında eldeki yaşlılık lekelerinde geçici bir kızarıklık ortaya çıkabilir. Bu durum geçicidir ve el sırtının cilt yapısıyla ilintilidir. Tedavi sürecinde cildi yenileyen uygulamalar ve kremler kullanmak, kızarıklıkların daha hızlı geçmesine katkı sağlar.
Güneş Lekesi (Melazma) Tedavisi
Melazma özellikle yüz alanında bulunmak üzere güneş alan vücut alanlarda gelişen, sıkça rastlanan ve tedaviye karşı dirençli bir hipermigmantasyon tablosu olarak tanımlanmaktadır. Bunun etiyolojisinde şunlar mevcuttur.
- Genetik
- Ultraviyole maruziyeti
- Gebelik
- Hormonal tedaviler
- Kozmetikler
- Fotosentesitizan ilaç kullanımı
Melazma lekeleri cildin melanosit adı verilen pigment üreten hücrelerinin aşırı üretimi nedeniyle pigmentasyon artışıyla ilişkilidir.
Melazmalar güneşe maruz kalma, yaşlanma, hormonal değişiklikler, yanlış cilt bakımı veya belirli ilaçlar gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Melazma tedavisi lazer leke tedavisi, altın iğne radyofrekans uygulamaları, enzim peeling, mezoterapi ve uygulamaları gibi farklı tedavileri sunan bir süreçtir.
Güneşle Temasın Kesilmesi
Melazma tedavisi için önce kişiler güneşten koruyucu ürünleri kullanmalıdır. Bu güneşten koruyucular, hem ultraviyole A hem de ultraviyole B ışınlarına karşı koruma sağlayabilen özelliklere sahip olmalıdır. Güneşten koruyucular sadece güneşli günlerde değil, her gün içerde ve dışarıda kullanılmalıdır. Bu nedenle 45 koruma faktörlü güneş koruyucuları yaz kış düzenli olarak kullanılmalıdır.
Kaynakça
Esra Damla Sarışen, Porto Şarap Lekesi (Pws) Doğum Lekelerinin Lazerli Fotodinamik Tedavisinin Optimizasyon Çalışmaları, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019.