Kaş Kaldırma: Dolgu, Endoskopik ve Kaş Askısı (Ameliyatsız)

estetiktedavi 6 1

Kaş kaldırma aynı zamanda alın germe olarak da adlandırılmaktadır. Bu işlem alın boyunca gelişen yatay kırışıklık çizgileriyle birlikte burun kökü ve gözler arasındaki kırışıklık çizgilerini azaltmaktadır.

Bu kozmetik operasyon alın, kaş ve göz çevresinin görünümünü iyileştirmek ve daha çekici bir görünüm elde etmek amacıyla yapılmaktadır. İşlem yaşlanmanın neden olduğu kaş hareketlerini düzeltmekte ve bu sayede yorgun, sinirli ve üzgün görünümü ortadan kaldırmaktadır.

Kaş kaldırma tedavisi çatma çizgilerini düzeltir ve kaşlar arasında oluşan dikey kırışıklıkları iyileştirir. Ayrıca sarkan kaşları kaldırarak üst göz kapaklarını düzeltir. Bu işlem aynı zamanda kaşları canlı ve genç konuma getirir.

Kaş Kaldırma Nedir? Kaş Kaldırma Yöntemleri Nelerdir?

Yaşlanmanın vücut üzerindeki istenmeyen etkileri kaçınılmazdır. Çünkü yaşla birlikte cilt elastikiyetini kaybetmeye başlar. Kırışıklıklar ve sarkmalar genellikle yüz dahil vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkar.

İlk yaşlanma belirtileri genellikle kaş ve alın bölgelerinde görülür. Kaşlardaki ve üst göz kapaklarındaki sarkmalar zaman içinde gözlerin üstünde birikebilir ve görüşü olumsuz etkileyebilir. Kaşların sarkması yorgun, sinirli veya gergin görünüme neden olarak yüz ifadesini büyük ölçüde etkileyebilir.

Kaş kaldırma uygulaması bu duruma çözüm sunarak ameliyatla veya cerrahi olmayan yöntemlerle ihtiyaca uygun şekilde uygulanabilir. İkisinin de hem avantajlı hem de dezavantajlı durumları mevcuttur. Hem ameliyatlı hem de ameliyatsız kaş kaldırma uygulaması hastaya göre özel şekilde yapılmaktadır. 

Kaş Kaldırma Ameliyatı ve Ameliyatsız Yöntemler

Kaş kaldırma uygulaması kişilere göre özel şekilde planlanarak yapılmaktadır. Bu kapsamda hem ameliyatlı hem de ameliyatsız yöntemler mevcuttur. Her biri uzman tıbbi personel tarafından, dikkatli ve kişilere uygun bir şekilde yapılmalıdır.

Kaş Kaldırma Yöntemleri Genel Bakış

Kaş kaldırma yöntemleri hedef olarak mevcut kaşın görünümünü düzeltmek ve yüzü daha genç ve canlı göstermeyi almaktadır. Bu yöntemler cerrahi ve cerrahi olmayan olmak üzere iki temel kategoriye ayrılır ve hangi yöntemin uygulanacağı, doktorun muayenesi sırasında hastanın kaş yapısına ve durumuna göre belirlenir. Cerrahi olmayan kaş kaldırma teknikleri estetik amaçlı uygulanan yöntemleri içerir.  Bunlar arasında;

  • Dolgu
  • İp uygulaması
  • Fokus Ultrason
  • Fraksiyonel Radyo Frekans gibi türler yer almaktadır.
 

Cerrahi kaş kaldırma operasyonu cerrahi olmayan yöntemlerin etkisini kaybetmesi ve kalıcı bir sonuç elde edilmesi gerektiğinde gerçekleştirilir. Genellikle endoskopik olarak, yani küçük kesiler açılarak yapılan cerrahi operasyonlar sonrasında hastalar yüzleriyle memnuniyetle ayrılabilmektedir.

Ameliyatsız Kaş Kaldırma Teknikleri

Kaşlarının yapısından memnun olmayan ve cerrahi müdahaleye sıcak bakmayan bireyler için ameliyatsız kaş kaldırma yöntemleri büyük bir fırsat sunmaktadır. Günlük yaşantıyı etkilemeyen ve hızlı sonuçlar elde edilen bu pratik yöntemler, sadece hayat kalitesini artırmakla kalmaz. Aynı zamanda bireylerin özgüvenini önemli ölçüde güçlendirmektedir.

Kaş Kaldırma Dolgusu

Kaş kaldırma dolgu uygulaması kaşın doğal hareketini engellemeyen ve kaslardaki bozulmayı en aza indiren küçük dozlarda gerçekleştirilir. Dolgu çok tercih edilen bir uygulama olmasa da hasta seçimi önemlidir. Bu ameliyatsız işlem kısa süre içinde, yaklaşık 10 dakika gibi bir sürede tamamlanabilir. Dolgu uygulamasının etkileri uygulamadan sonra 7-10 gün içinde tam olarak ortaya çıkar ve yılda 1-2 kez tekrarlanması önerilir. 

Dolgu kaş kaldırma uygulaması kaş ve göz çevresindeki çizgi ve kırışıklıkların giderilmesine yönelik etkili bir yöntemdir. Enjeksiyon yöntemiyle gerçekleştirilen bu pratik ve güvenli uygulama, 5 dakika içinde tamamlanır. Kaşların kalkmasını, talep edilirse kavisli görünüme kavuşmasına yardım eder.

Dolgu yağ dolgusu ve sentetik dolgu olmak üzere iki ana kategoriye ayrılarak uygulanır. Hiyalüronik dolgu yüz estetiğinde kullanılan asit tabanlı bir ürün olup çukurlukları doldurur. Yağ dolgusu ise kişinin kendi bedeninden alınan yağ dokularının santrifüj işleminden geçirilerek kaş çevresine enjekte edilmesidir. Bu üç uygulama da kişinin cilt yapısına, yaşlılık belirtilerine ve doku özelliklerine bağlı olarak muayene esnasında belirlenen yöntemle gerçekleştirilir.

İple Kaş Kaldırma ve Kaş Asma

Kaş kaldırma iple askı yöntemi, yüz germe uygulamasının bir parçası olarak kullanılabileceği gibi kaş bölgesinde de uygulanabilir. Kişinin cilt yapısı, yaşı ve kaş düşüklüğü gibi faktörler göz önüne alınarak özel olarak planlanır. 

Özel olarak üretilmiş ipler, üzerinde dikensi tırtıklar bulundurur ve lokal anestezik kremlerle deri anestezisi sağlanır. İpler özel bir iğne yardımıyla cilt altına yerleştirilir; kaşın içinden geçirilen iplik, kaşın kaldırılmak istenilen konuma gerilir. İp tarafından desteklenen cilt altı dokuları, kemik yapıya sabitlenir ve düşen kaşlar askıya alınır. İp üzerindeki tırtıklar kaşın tekrar aşağıya doğru hareketini engeller.

İlginizi Çekebilir  Bacak Estetiği: Nedir? Nasıl Yapılır? Ameliyat Süreçleri ve Sonrası

Bu kaş kaldırma metodu belirgin etkileri, genellikle uygulamadan yaklaşık 3 hafta sonra ortaya çıkar. Uygulama sonrasında alın bölgesinde kızarıklık, hafif şişme veya sızı oluşabilir; ancak bu şikayetler genellikle 1-2 gün içinde geçer. Bundan sonra hastanın dikkat etmesi gerekenler arasında 3 hafta boyunca sert kaş hareketlerinden kaçınmak, alın bölgesini ovalamamak ve ağır makyaj yapmamak bulunmaktadır. İşlemden 3 gün sonra duş alınabilir. Dikiş kullanılmadığı için herhangi bir iz bırakmaz.

Bu yöntemin en büyük avantajı, 3-5 yıl arasında kalıcı sonuçlar sağlamasıdır. Bu süreçte, işlem öncesinde doğru bir yüz analizi yapılması ve en doğal sonuçların elde edilmesi önemlidir. Yüz yapısına en uygun şeklin seçilmesi ve kaşlar arasındaki asimetrilerin düzeltilmesi, aynı zamanda yüzün daha genç görünmesini sağlar. Bu esnada farklı ipler kullanılabilmektedir.

Bunlardan biri Polidioksanon İpler olup PDO olarak da bilinir. Sentetik yapıda olup tamamen absorbe olabilmektedir. Etilenoksitle sterilize edilmekte olup, monofilament yapıya sahiptir. Menekşe ve beyaz renklerde boyanmakta olup polidioksanondan yapılmaktadır. Bunun dışında mono ipler de yer almaktadır. Dikensiz monofilament ince yapılı ve derin dermiş ve subkutan doku içerine konumlandırılan ipler olup, deri içinde yabancı cisim reaksiyonları meydana getirmektedir. Kollajeni ve bağışıklık sistemini uyararak böylece etkisini göstermektedir.

Fokus Ultrason (HIFU) İle Kaş Kaldırma

Bu yöntemle yapılan kaş kaldırma tedavisi yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason enerjisi (HIFU) kullanarak cildi sıkılaştırmayı ve mümkün olduğunca yenilemeyi amaçlayan bir sistemdir. Fokus Ultrason (HIFU) ile kaş bölgelerine uygulanan elektromanyetik ses dalgaları, cilt dokusunu ısıtarak dokularda doğal yenilenme yanıtını ortaya çıkarır.

Kaş bölgesindeki dokular kendi kendini tamir etmeye başlar. Bu da cildin esnekliğini artırır ve hücresel düzeyde yenilenmeyi hızlandırarak kaş sarkmalarını giderir. Kaşın düşme seviyesine bağlı olarak birkaç seans gerçekleştirilebilmekte olup her bir seans yaklaşık 10-20 dakika sürmektedir. Bu yöntem pratik ve hızlı bir çözümdür ve uygulama sonrasında kişi hemen günlük yaşantısına dönebilir.

Diğer birçok lazer veya radyofrekans sistemleri sadece cilde etki ederken, cildin altındaki derin dokulara veya fasiyal yapıya etkisi olmaz. Bu nedenle bu tür uygulamaların etkileri genellikle sadece ciltle sınırlıdır. Uygulama cildin 4.5 mm derinliğine kadar ulaşarak herhangi bir yara izi oluşturmadan etkileşimde bulunabilir.  Yapılması ardından kaş kaldırma etkileri hemen fark edilse de genellikle ortalama olarak 3 ay içinde istenilen maksimum etkiye ulaşılır.

Fraksiyonel Radyofrekans (Altın İğne) İle Kaş Kaldırma

Günümüzde gençleşme amacıyla birçok farklı yöntem ve cerrahi işlem bulunmaktadır ve her birinin etki alanı farklılık göstermektedir. Altın iğneli radyofrekans yöntemi cildi yenileme ve hasarlı dokuları onaran hücreleri ve kolajen üretimini tetiklemeyi amaçlar. 

Son yılların en etkili gençleştirme yöntemlerinden biri olan mikro iğneli fraksiyonel radyofrekans sistemi hem kadınlar hem de erkekler tarafından talep görmektedir. Bu yöntemde radyofrekans enerjisi cildin altına yönlendirilir ve bu enerji derinin alt tabakalarına iletilir; bu süreç sonucunda ortaya çıkan ısı, kolajen üretimini arttırarak ciltte gençleşmeyi hedefler.

Dermis tabakasına yönlendirilen radyofrekans enerjisi altın iğneler aracılığıyla iletilmektedir. Cilde herhangi bir zarar vermeyen bu altın iğneler, dermis tabakasında kolajen liflerinin hızlı parçalanmasını koagülasyon yoluyla gerçekleştirir. Yeniden düzenlenen lifler, kısa bir süre içinde kasılmayı ve toparlanmayı başlatarak ciltte gerilme hissi oluşturur.

Fibroblast hücrelerini uyararak çalışan radyofrekans uygulaması, yeni kolajen üreterek ciltte gençleşmeyi destekler ve mevcut problemleri giderir. Altın iğne uygulamasının avantajları arasında ciltteki sivilce ve akne izlerinde direkt etki görme imkanı bulunmaktadır. Ayrıca cilt onarımını sağlayan bu kaş kaldırma yöntemi olumsuz bir etkiye sahip değildir.

Kalıcı Kaş Kaldırma

Gözler, yüzümüzün en dikkat çekici özelliklerinden biridir. Kaşlar da bakışları tamamlar.  Ancak zamanla yaşlanma belirtileri kaşların düşmesine ve gözlerin daha cansız görünmesine neden olabilmektedir. Bu durumda kalıcı kaş kaldırma ameliyatı gibi cerrahi müdahaleler, genç ve canlı bir görünüm elde etmek için etkili bir seçenek olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Göz Altı Işık Dolgusu: Nedir? Nasıl Yapılır?

Kaş kaldırma ameliyatı, gözlerin etrafındaki deri ve kas dokusunun sıkılaştırılması ve kaldırılması işlemidir. Bu ameliyat, kişinin yüz yapısına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı tekniklerle gerçekleştirilebilmektedir.  Genellikle lokal anestezi altında yapılır ve çoğunlukla kısa bir süre içinde tamamlanmaktadır.

Ameliyat öncesi, hasta ve cerrah arasında detaylı bir danışma süreci gerçekleşir. Cerrah, hastanın beklentilerini anlamak ve ameliyatın sonuçları hakkında gerçekçi bir perspektif sunmak için hasta ile birlikte çalışır. Ameliyatın nasıl yapılacağına dair kararlar, hastanın kaş yapısı, cilt tipi ve genel sağlık durumu gibi faktörlere göre belirlenmektedir.

Ameliyat sırasında cerrah genellikle kafa derisine küçük kesiler yapmaktadır.  Cerrah tarafından yapılan kesiler saçlı deri içinde gizlenir, böylece sonuçlar doğal bir görünüm sunar. Sonrasında kaşların kaldırılması için gerekli olan dokuların üzerinde çalışılır. Kaşların konumu ve şekli hastanın tercihlerine ve yüz yapısına uygun olarak belirlenir. Cerrah, ameliyatı tamamlamak için dikişler kullanır ve hastanın iyileşme sürecini başlatır.

Kaş kaldırma ameliyatı farklı teknikler ve belirli koşullar altında uygulanabilmektedir:

  • Geleneksel Kaş Kaldırma Ameliyatı (Endoskopik) yönteminde cerrah küçük kesiler yaparak endoskopik bir kamera ve diğer cerrahi aletleri kullanır. Bu yöntemde iyileşme süreci daha hızlıdır ve daha az iz bırakır.
  • Alın Germe Yöntemi, bazı durumlarda kaş kaldırma ameliyatı alın germe prosedürüyle birlikte yapılabilmektedir. Bu yöntemde alın bölgesindeki deri kaldırılarak kaşların yükseltilmesi sağlanır.
  • Dolgulu Kaş Kaldırma yöntemi de uygulanabilmektedir. Dolgular, kaşların altına enjekte edilerek kaşların yukarı doğru kaldırılmasına ve daha genç bir görünüm elde edilmesine yardımcı olabilmektedir.

Kaş kaldırma ameliyatı olmak isteyen pek çok kişi kaş kaldırma ameliyatının kimler için uygun olduğunu merak etmektedir.

Kaş kaldırma ameliyatı genellikle aşağıdaki durumlar için uygun olabilmektedir:

  • Yaşlanma Belirtilerine sahip olanlar gözlerin etrafındaki cilt gevşemesi, kaşların düşmesine ve gözlerin daha yorgun bir görünüm almasına neden olabilir. Kaş kaldırma ameliyatı yaşlanma belirtilerini azaltabilir ve daha genç bir görünüm sağlayabilmektedir.
  • Doğal kaş yapısından kaynaklanan estetik görünümden rahatsızlık duyanlar bazı kişilerin doğal kaş yapısı, kaşlarının düşük olmasına neden olabilmektedir. Bu durumda kaş kaldırma ameliyatı ile kaşların daha yüksek bir konuma getirilmesi istenebilmektedir.
  • Estetik tercihleri kaş kaldırma ameliyatı olanlar, daha belirgin ve yüksek kaşlara sahip olmak isteyebilirler. Kaş kaldırma ameliyatı, bu estetik tercihleri karşılamak için bir seçenek olabilmektedir.

Ancak kaş kaldırma ameliyatı herkes için uygun değildir. Cerrahi müdahaleler her zaman belirli riskleri içermektedir ve bu nedenle her hasta için dikkatli bir değerlendirme yapılmalıdır. Ayrıca kişinin genel sağlık durumu, cilt yapısı ve beklentileri de dikkate alınmalıdır.

Ameliyatlı Kaş Kaldırma Teknikleri

Ameliyatsız tedavilerin etkisiz olduğu durumlarda uzun vadeli çözümler elde etmek için cerrahi kaş kaldırma ve alın germe işlemleri tercih edilmelidir. Cilt sarkması ve kırışıklıklar söz konusu olduğunda, en uygun seçenek cerrahi kaş kaldırma uygulamaları olacaktır.

Endoskopik Kaş Kaldırma Ameliyatı

Saçlı deri üzerinde yapılan küçük kesilerden mikro kameralar kullanılarak gerçekleştirilen endoskopik kaş kaldırma operasyonu, genellikle lokal anestezi altında oldukça başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Klasik Kaş Kaldırma Ameliyatı

Klasik kaş kaldırma operasyonu genellikle şakak bölgesinden deri çıkarma yöntemiyle gerçekleştirilir. Bu yöntem günümüzde pek tercih edilmemektedir, çünkü derinin zaman içinde gevşemesi sonucunda saçların arasındaki yara izi belirgin hale gelebilir. Yıllar içindeki sarkma ve gevşeme devam ettiği için, şakaklarda saçsız ve uzun bir dikiş izi oluşabilir.

İp Askı İle Kaş Kaldırma

Kaş askısı uygulaması lokal anestezi aracılığıyla rahatça gerçekleştirilebilen bir metottur. Saç çizgisi ön sınırından açılan küçük bir delikten geçirilen bir dikişle kaş istenilen pozisyona asılabilir. Ancak bu yöntemin dezavantajı, istenilen etkinin uzun süre kalıcı olamamasıdır. Kişilere göre özel bir şekilde planlanarak, başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir

Kaş Kaldırma Tedavisinden Önce ve Sonra Yapılması Gerekenler

Başarılı bir uygulama için tedavi öncesi ve sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlara önem vermek, başarılı sonuçlar elde edilmesine olanak verebilmektedir.

Ameliyatsız Kaş Kaldırma Tedavisinden Önce Ne Yapmalısınız?

Ameliyatsız kaş kaldırma için doktora konsültasyon esnasında, doktorunuz size tıbbi geçmişinizle ilgili sorular yöneltecek ve aynı zamanda fiziksel muayene yapacaktır. Tedaviden önce doktorunuz tarafından ilgili konularda bilgilendirme yapılmakta ve klinik tedavi öncesinde kapsamlı rehberlik ve destek de verilmektedir. Bunun dışında ameliyatsız kaş kaldırma tedavisi özel hazırlık veya önlem gerektirmemektedir.

İlginizi Çekebilir  Saç Mezoterapisi: Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Yan Etkileri

Ameliyatsız Kaş Kaldırma Tedavisinden Sonra Ne Yapmalısınız?

Peki ameliyatsız kaş kaldırma öncesinde ne yapılmalı? Bu kapsamda tedavinin ardından doktorunuz, takip edilmesi gereken adımları detaylı size iletmektedir. Bu talimatlara özen göstermek önemlidir. Ayrıca şu hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir:

  • 3 hafta boyunca sert kaş hareketlerinden kaçının
  • 3 gün süresince duş almaktan kaçının
  • Kaş ve alın bölgenizi 3 hafta boyunca ovalamayın
  • 3 hafta süresince ağır makyaj yapmaktan kaçının
  • 3 hafta boyunca yüz üstü yatmaktan kaçının

Bunlara özen göstermek, ameliyatsız kaş kaldırma işlemlerinden en iyi sonuçları almaya yardımcı olabilmektedir

Kaş Kaldırma Tedavisinin Riskleri ve Sıkça Sorulan Sorular

Kaş kaldırmada mevcut olan riskler ve yan etkiler bulunabilmektedir. Bu konuda gerekli bilgilendirme doktorunuz tarafından ayrıntılı bir şekilde yapılacaktır. En iyi sonuçları almak için doğru ve profesyonel bir kliniğe gitmek şarttır.

Ameliyatsız Kaş Kaldırma Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Cerrahisiz kaş kaldırma sonrasında hafif düzeyde kızarıklık, şişlik ve ağrı meydana gelebilir. Bu hafif yan etkiler genellikle kısa sürede kaybolur. Ancak isterseniz ağrıyı ilaç kullanarak hafifletebilirsiniz. İşlemin hemen ardından bazı değişiklikler gözlemlenir. Ancak beklenen etkilerin tam olarak ortaya çıkması için 3 hafta beklemek gerekir.

Ameliyatsız kaş kaldırma işlemi cerrahi bir operasyon değildir ve işlem sırasında genel anestezi kullanılmaz. İşlem sonrasında oluşabilecek yan etkiler oldukça hafiftir. Bu nedenle işinizden ve günlük yaşamınızdan uzak kalmanızı gerektirecek uzun bir iyileşme süreci bulunmaz. İşlemin hemen ardından normal hayatınıza devam edebilirsiniz.

İdeal Kaş ve Diğer Önemli Bilgiler

Kaşlar yüz ifadesinin ve estetiğinin belirgin bir unsuru olarak önem taşır. Kaşların şekli ve konumu, çeşitli duygusal ifadeleri yansıtabilir. Aşırı yukarı kaldırılan kaşlar şaşkınlık veya sürpriz ifadesini, kaşın orta kısmının yukarı kaldırılması istenmeyen bir şaşkınlığı, kaşın iç kısımlarının alta çekilerek birbirine yaklaştırılması ise kızgınlığı ifade edebilir.

İdeal kaş şekli geometrisi ve ölçüleri, cinsiyet ve yüz şekliyle uyum içinde olmalıdır. Kaşların kabul edilebilir normları etnik köken, yaş, cinsiyet ve moda trendlerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Her yüze uygun olan klasik formül, kaşın ilk üçte ikilik iç kısmının yukarıya doğru eğimli olması, üçte birlik dış kısmının hafifçe aşağıya doğru olması ve iç kısımdaki başlangıç noktasının, dış kısımdaki bitiş noktasından daha aşağıda olmasıdır.

Kaşın ideal başlangıç noktası, ağzın kenarından burun kenarına uzanan düz bir çizginin devamının kaşın iç kısmında olmalıdır. Burun kanadından gözün dış kenarına uzanan düz bir çizgi, kaşın bitiş noktasına denk düşmelidir. Ayrıca ideal kaş yapısı ne kadar göze yakınsa, gözün daha büyük görüneceği göz önünde bulundurulmalıdır.

İdeal Kaş Nasıl Olmalıdır?

İdeal kaş nasıl olmalı? Yüz tiplerine uygun ideal kaşlar mevcuttur. Genelde uygun olan, kaşın ilk üçte ikilik iç kısmının yukarı doğru olması, üçte birlik dış kısmının hafifçe aşağı doğru olması ve iç kısımdaki başlangıç noktasının, dış kısımdaki bitiş noktasından biraz daha aşağıda olmasıdır. 

Yuvarlak yüz şekline sahip kişilerin keskin açılı kaşlara, oval yüz şekline sahip olanların hafifçe açılı kaşlara, uzun yüz şekline sahip olanların düz kaşlara, kare veya köşeli yüz şekline sahip olanların ise yay şeklinde kaşlara sahip olmaları önerilir. Kaşın uzunluğu da kaş tipi kadar önemlidir. Kaş ne kadar kalkık olursa o kadar iyi görüneceği düşünülse de bu yanlıştır.

Kaş kaldırma işlemi için uygun yöntemi seçmek ve uygulama sürecinde doktorunuzun tavsiyelerine uymak için uzman doktorla birlikte karar vermeniz önerilir.

Bitkisel Kaş Kaldırma Yöntemleri Var Mıdır?

Piyasada ve online satış kanallarında kaş kaldırma bantları, kremleri ve benzeri bitkisel ürünler bulmak mümkündür. Kaşın düşmesi, kaş ve çevresindeki kasların etkisiyle ortaya çıkar. Bu durumu dışarıdan basit müdahalelerle gidermek mümkün değildir. Bu nedenle bitkisel kaş kaldırma yöntemleri etkili sonuçlar sağlayabilecek gerçekçi tedavi yöntemleri değildir.

Kaynakça

https://www.researchgate.net/profile/Recep-Dursun/publication/349645712_Thread_Applications_in_the_Periorbital_Region/links/603a30eaa6fdcc37a85626e1/Thread-Applications-in-the-Periorbital-Region.pdf 

İçindekiler
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir