Jawline (Çene) Dolgusu: Nedir? Nasıl Uygulanır?

estetiktedavi 7 1

Jawline dolgusu, çene hatlarını vurgulamak ve daha estetik görünüm elde etmek amacıyla gerçekleştirilen dolgu işlemine verilen isimdir. Çene hattına hacim eklemek isteyenler için jawline uygulaması bu hat ile boyun bölgesi arasında belirgin ayrım oluşturmayı hedefleyenlere uygun bir seçenektir. 

Jawline, çene hattına daha belirgin açı kazandırabilecek bir uygulamadır. Asimetrik çene çizgileri gösteren bazı kişiler için de jawline uygulaması tercih edilebilir. Ciltte meydana gelen sarkma, kırışıklık, ve dalgalanma gibi etkiler, yine jawline ile azaltılabilir. Bu uygulama sayesinde kırışıklıklar azalır, işlem yapılan bölgeye dolgunluk kazandırılır ve ince çizgiler yumuşar. Sonuç olarak Jawline estetiği ile incelmiş ve sarkmış cilt yapısı daha hacimli görünüm kazanır.

Jawline (Çene) Dolgusu Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Yüzdeki simetri ve altın oran, yüz güzelliğini etkileyen temel faktörlerdir. Kadın ve erkekler, daha çekici görünüme kavuşmak adına çene estetikleri için başvurabilir. Bu sürecin nasıl işlediği de bu kapsamda merak edilmektedir. 

Jawline tedavisi çene hattı dolgusu olarak da bilinen bir yöntemdir. Bu tedavi çene hattını belirginleştirir ve çekici görünüm kazandırır. Görece basit tedavi olup, dikiş veya kesi uygulaması gerektirmez.

Jawline Dolgusu Nedir, İçeriğinde Ne Vardır?

İngilizcede yer alan jawline kelimesi, çene hattını ifade etmektedir. Genel anlamda çene hattı uç kısmından başlayarak iki tarafta kulağa kadar gitmektedir. Bu çizgi genetik faktörler, vücuttaki yağ oranı ve kemik yapısının formu gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak şekillenir. Bugünün estetik anlayışında çene hattının belirgin ve net olması yaygın kabul görmektedir.

Jawline estetiği içinde kullanılan dolgu malzemeleri, yüksek lifting (kaldırma) özelliğine sahip bir madde içermelidir. Dolgu maddesi olarak Hiyalüronik Asit tercih edilebilir. Ayrıca kemik yapısının temel bileşeni olan kalsiyum hidroksiapatit içeren dolgular da kullanılabilmektedir. Hiyalüronik asit ve kalsiyum hidroksiapatit, vücutta doğal olarak bulundukları için zararlı etkilere neden olmaz ve herhangi bir yan etki oluşturmaz.

Çene Dolgusunda Uygulanan Dolgu Maddeleri Nelerdir?

Günümüzde çene dolgusu tedavisi esnasında kullanılan pek çok madde bulunmaktadır. HA ya da Hiyalüronik Asit bunlardan bir tanesi olup sıça yararlanılmaktadır. Yumuşak doku dolgu maddesi olup; bağ dokusu, sinovyal sıvı ve farklı dokuların hücre dışı matrisine yer alan enjekte edilebilir, sülfatsız, büyük bir glikozaminoglikandır.

Polimerik disakkaritlerden meydana gelmekte olup, sulu çözeltilerde hidrojen bağları oluşturur. Bu sayede suyu tutar ve yapısal anlamda sabit kalmaktadır. CahHa ya da Kalsiyum Hidroksilapatit de kullanılan dolgu maddelerinden bir tanesidir. 

Ticari anlamda Radiesse olarak temin edilebilmekte olup bileşim bakımından insan kemiği ve dişleriyle aynı olan biyo-uyumlu, sentetik, biyolojik olarak parçalanabilen yapıya sahiptir.  Dolgu maddesi enjekte edildiği zaman hacim genişletici olarak işlev görmektedir.

Bunun haricinde PLLA da yer almaktadır. Bu da yarı kalıcı ve biyolojik olarak parçalanabilen yapıya sahiptir. Sentetik polimer olup, biyolojik olarak uyumludur. Diğer dolgu maddelerinden farklı olarak etki mekanizması gecikmelidir. Yerleşim ardından parçacıkları inflamatuar tepkiyi uyarmakta, laktik asit ve yan ürünlerinin üretilmesine yol açmaktadır.  Ayrıca PMMA da kullanılan doku malzemeleri arasında yerini almaktadır.

Jawline Dolgusu Nasıl Uygulanır?

Çene dolgusu yapımı öncesinde doktorunuz yüzünüzü ve çene bölgenizi detaylı şekilde değerlendirir. Sağlık durumunuzu ve beklentilerinizi dinlendikten sonra yapılabilir seçenekler açıklanmaktadır. Bu aşamada kullandığınız ilaçları, sigara içip içmediğinizi ve mevcut bir cilt hastalığınızın olup olmadığını doktorunuza iletmeniz gerekir. Bazı antienflamatuvar ilaçlar, kan sulandırıcılar ve aldığınız bazı takviyeler kanama ve morarma riskini artırabilir. Nikotin tüketimi ise iyileşme sürecini uzatabilir.

İlginizi Çekebilir  Keloid Skar: Nedir? Nasıl Geçer? - Yara İzi Tedavisi

Doktorunuz bu bilgiler ışığında kullanacağı dolgu tipini, dolgu miktarını, uygulamayı hangi derinlikte ve hangi bölgelere yapacağını belirlemekte, sizi bilgilendirmekte ve ardından uygulama aşamasına geçmektedir.

Jawline uygulama nasıl yapılır sırasında önce cildiniz temizlenmektedir. Sonra yüzünüze hafif bir uyuşukluk sağlayan anestezik krem uygulanmaktadır. Bu da uygulama sırasındaki hislerinizi azaltmak için yararlanılmaktadır. Aynı amaca hizmet eden anestezik bileşenler bazı dolgu maddelerinde de bulunabilir. Dolgu maddesi istenen derinlik ve miktarlarda enjekte edilir. Enjeksiyon sırasında hafif bir sıkışma ve acı hissetmek mümkündür. Tüm işlem 15-20 dakika içinde tamamlanır.

Hangi Durumlarda Uygulanır?

Jawline estetik dolgu yöntemi, çenenin alt yüz bölgesine uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu bölgenin görünümünden memnun olmayan bireyler, genellikle bu yönteme başvurmaktadır. Jawline dolgusunun uygulanması gerektiren durumlar şunlardır:

  • Gıdı bölgesinde meydana gelen sarkma durumu
  • Boyun derisinde kırışıklıkların oluşumu
  • Yuvarlak yüz hattı
  • Dudak ve çene arasındaki orantısızlık
  • Yaşla beraber yanak bölgesinde oluşan sarkma durumları
  • Çene ucunun kısa ve yumuşak bir hat içermesi
  • Çene hattının kısa olması durumu
  • Çene hattında hacim kaybı yaşanması
  • Dar çene ucu
  • Asimetrik görünümlü çene çizgisi
  • Alt çenenin olması gereken konumdan geriye kayması

Ancak jawline uygulaması kimlere yapılır için doktorunuzun muayene etmesi ve bundan sonra onay vermesi gerekmektedir.

Jawline (Çene) Dolgusu Uygulama Detayları

Genç bir yüz görünümü elde etmek genellikle üçgen bir yüze sahip olmayı gerektirir. Özellikle yaşlanma sürecinin etkisiyle bireylerin çene yapılarındaki üçgen form değişime uğrar. Bu değişiklikle birlikte yüz, daha kare şeklini andıran bir görünüm kazanır. 

Jawline dolgu uygulaması kısa sürede tamamlanan bir işlem olup, ihtiyaç duyulan miktar kişiden kişiye değişir. Ortalama bir miktar vermek gerekirse bu işlem genellikle 1 ila 3 ml arasında dolgu kullanılarak gerçekleştirilir. Çene hattı dolgusu çene ucu boyutu, çenenin konumu ve yapısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu koşulları dikkate alarak yapılan işlem normal bir çene ucu için genellikle 2 cc/ml veya 2 enjektör şeklinde uygulanır.

Jawline (Çene) Dolgusu İşlemi Ne Kadar Sürer?

Çene dolgusu işlemi sırasında genel anestezi uygulanmasa da, uygulama öncesi lokal anestezik kremlerle hastanın ağrı hissetmesi engellenmektedir. Sonrasında küçük ve ince uçlu iğneler ve kanüller kullanılarak dolgu malzemesi işlem yapılacak bölgeye enjekte edilir. 

Jawline dolgu işlemi bu bakımdan genellikle 20 dakika süren kısa bir işlemdir. Bu işlem sayesinde çene hattı daha güçlü bir görünüme kavuşur ve çenedeki çukurluklar ile sarkıklıklar ortadan kalkar.

Uygulama Sonrasındaki Süreç Nasıldır?

Başarılı bir uygulama sonrasında hasta tarafından doğru bakım ve özen de gerekmektedir. Uygulama ardından çene bölgesinde hafif şişlik yahut ödem meydana gelebilir. Bu durumu azaltmaya yardımcı olmak için soğuk kompres uygulamak önerilir. Çene bölgesine temiz bir bez veya buz torbası hafifçe uygulanarak şişliği hafifletmeniz mümkündür. Ancak buzun cilde direkt temas etmemesi ve uzun süreli uygulamalardan kaçınılması önemlidir.

Çene dolgusu sonrasında ne yapılmalı kapsamında başınızı yüksekte tutarak uyumak, kan akışını düzenlemeye ve ödemi azaltmaya yardımcı olabilir. Bu amaçla yüksek bir yastık veya destek yastığı kullanmak tavsiye edilir. İşlem sonrasında aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınmak önemlidir. Aşırı egzersiz, ağır kaldırma veya yorucu aktiviteler, şişliği artırabilir ve iyileşme sürecini etkileyebilir.

Çene bölgesinin işlem sonrasında güneşe maruz kalmamasına da özen gösterilmelidir. Güneşin zararlı UV ışınları hassas cildi etkileyebilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Mümkünse güneşten kaçınmak ve güneş koruyucu ürünler kullanmak şarttır.

İşlem sonrasında sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek de unutulmamalıdır. Gıdaların vücut için lâzım  olan öğeleri bulundurması iyileşme sürecini pozitif etkileyebilmektedir. Ayrıca Jawline ardından dikkat edilmesi kapsamında yeterli su tüketmek, cildin nem dengesini korumaya yardımcı olabilir.

İlginizi Çekebilir  Barbie Dolgusu ( Trapez Dolgusu) Nedir? Nasıl Yapılır?

Jawline (Çene) Dolgusunun Etkileri ve Yan Etkileri

Her uygulama gibi Jawline yan etkileri da yer almaktadır. Bu bakımdan kişilerin uygulamadan önce bunları bilmesi gerekmektedir. Söz konusu yan etkiler üzerine doktorunuz tarafından uygulama öncesinde gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. 

Etkileri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Jawline dolgu yan etkileri var mı? Bu uygulama cerrahi müdahale değildir ve anestezi gerektirmez. İyileşme süreci olmadığı için kişi hemen günlük rutinine dönebilir. Uygulama hemen sonrasında etkili olur. Cerrahi işlemlere kıyasla riski düşüktür ve olası etkiler genellikle geçicidir. Muhtemel yan etkiler şunlardır:

  • Alerjik reaksiyon olasılığı
  • Asimetrik görünüm riski
  • Kızarıklık, kanama ve morarma
  • Uyuşukluk hissi
  • Enfeksiyona yol açabilme
  • Ciltte renk değişikliği, hassasiyet ve şişme

Bu nedenle jawline dolgu uygulamasını güvenilir bir sağlık kuruluşunda/klinikte doktor denetiminde, eğitimli ve deneyimli profesyonellere yaptırmak önerilmektedir. Hiyalüronik asit dolguları memnuniyetsizlik durumunda veya komplikasyon gelişmesi halinde hyaluronidaz adlı bir madde ile çözülebilir; bu kalıcı dolgulara kıyasla önemli bir avantajdır.

Etkisi Ne Kadar Sürer?

Jawline dolgusu kalıcı mı? Bunun yanıtı kullanılan dolgu maddesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Jawline uygulaması için tercih edilen dolgu türleri arasında geçici, yarı-kalıcı ve kalıcı seçenekler bulunmaktadır. Geçici dolgular, biyolojik olarak tamamen çözülebilmeleri ve vücutta herhangi bir yabancı madde bırakmamaları nedeniyle genellikle tercih edilenler arasında yer almaktadır.

Hiyalüronik asit ile yapılan jawline uygulaması, çene hattını belirginleştirir ve cilde dolgunluk kazandırır. Hiyalüronik asit enjeksiyonları, enjeksiyon bölgesinde yaklaşık 12 ay süresince kalabilir ve zamanla vücut tarafından tamamen parçalanır. Tekrarlayan uygulamalarla, vücudun kendi kolajen üretimini uyararak enjeksiyon bölgesinde doğal bir dolgunluk artışı sağlanabilir.

Kimlere Uygulanır ve Kimlere Uygulanmamalıdır?

Kişiler Çene dolgusu tedavisi için başvuru yaptıklarında hemen uygulamaya geçilmemektedir. İlk olarak muayene yapılarak, tedavi için uygun olup olmadığına karar verilmektedir. Şayet Jawline için uygun profil bulunmuyorsa bunun yerine farklı öneriler yapılabilmektedir.

Jawline Dolgusu Kimlere Uygulanır?

Jawline çene dolgusu kimlere yapılır? Bu uygulama formunu kaybetmiş bir çenenin restore edilmesi, yüz hatlarında denge sağlanması ve sağlıklı bir görünüm elde edilmesi amacıyla kullanılır. Bu dokunun uygulanması, ideal bir yüz hattının oluşumuna katkıda bulunarak yüze orantılı bir görünüm sağlar. Çene dolgusu, şu durumlarda kullanılabilir:

  • Çene bölgesinde sarkma
  • Çenenin düz veya çok sivri olması
  • Çene bölgesinin asimetrik ve belirsiz görünmesi
  • Çene ucu geride konumlanmışsa
  • Çenede gamzelerin bulunması

Çene dolgusu yüz hattındaki bozuklukları gidermek ve simetrik bir görüntü oluşturmak için uygulanabilir. Estetik sorunların belirlenmesinden sonra doğru tedavi planlaması yapılarak dolgu işlemi gerçekleştirilebilir.

Çene Dolgusu Kimlere Yapılmamalıdır?

Genel anlamda enfeksiyon bulunan, HPV virüsü taşıyan, lupus veya skleroderma gibi bağ dokusu hastalıkları olan, ve kontrolsüz diyabete sahip bireylere çene dolgusu uygulanmaması tavsiye edilir. Bunun yanı sıra doktorunuz hemen uygulamaya geçmeden önce muayene yapmakta, ardında buna göre devam edilip edilemeyeceğine karar vermektedir.

Jawline (Çene) Dolgusunun Avantajları, Riskleri ve Fiyatları

Profesyonel bir şekilde yapıldığı zaman çene dolgusu avantajları olan bir uygulamadır. Temel olarak bu yöntem istenen yüz hatlarına sahip olmaya yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra uygulamanın kendine göre riskleri de yer almaktadır. Her işlem hastaya göre özel şekilde yapıldığı için Jawline fiyatları da farklılık göstermektedir.

İlginizi Çekebilir  Mezoterapi Nedir? Nasıl ve Kimlere Uygulanır?

Avantajları Nelerdir?

Jawline çene dolgusu diğer estetik dolgu yöntemleri gibi genel anestezi gerektirmeyen ve cerrahi prosedür içermeyen bir tedavi seçeneğidir. Aynı zamanda kısa sürede uygulanan ve hızlı sonuç alınan bir yöntemdir. Bu nedenle çene dolgusu avantajları da oldukça fazladır:

  • Yüz daha güzel ve estetik bir görünüm elde eder
  • Boyun ile gıdı arasındaki oran düzeltilir
  • Dikiş uygulanmadığı için işlem sonrasında ciltte iz bırakma gibi bir sorun yaşanmaz
  • Çene hattındaki düzensizlikler giderilir
  • Daha güçlü ya da zarif bir yüz ifadesi elde etmek mümkündür
  • Gıdıdaki sarkmalar ve kırışıklıklar toparlanabilir, bu da kişinin daha genç bir görünüme kavuşmasını sağlar

Tüm bunlar kişilere arzu ettikleri dış görünüşlere kavuşmalarına yardımcı olur.

Riskleri Nelerdir?

Jawline çene dolgusu riskleri olabilen bir işlemdir. Yan etkiler kişinin cilt hassasiyetine bağlı olarak değişebilir. Jawline (çene) dolgusuyla ilişkilendirilen riskler şu şekildedir:

  • Dolgu maddesine karşı alerjik reaksiyon
  • Asimetrik bir görünüm
  • Uyuşma
  • Ödem
  • Cilt hasarı ya da yara izleri
  • Ciltte renk değişikliği, hassasiyet ve şişme
  • Kanama, morarma ya da kızarıklık
  • Akne benzeri şişlikler
  • Enfeksiyon

Bu gibi durumların minimum seviyelere indirilebilmesi için çene dolgusu tedavisi uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Jawline (Çene) Dolgusu Fiyatları

Çene dolgusu fiyatları ne kadar? Dolgu işlemlerinde kullanılacak malzemeler ve hastanın yüz yapısı büyük önem taşımaktadır. Özellikle uygulama yapılacak bölgenin büyüklüğü, işlemin maliyetini etkileyen bir faktördür. Malzemenin kalitesi dolgu işleminin ilerleyişini ve kalıcılığını artırma konusunda kritiktir. Aynı zamanda kaliteli malzeme kullanımı, uygulamanın fiyatları açısından da önemli bir rol oynamaktadır. Dolgu işlemlerinin fiyatını belirleyen faktörler şunlardır:

  • Dolgu malzemesinin kalitesi
  • İşlem süresi
  • Çene hattındaki şekil bozukluğunun derecesi
  • Merkezin konumu
  • Merkezde sunulan ekstra hizmetler

Ancak Jawline tedavi fiyatları üzerine kesin bilgi almak için önceden bir görüşme yapmak önemlidir. Bu nedenle öncelikle uygun bir klinik seçilmeli ve çene dolgusu işlemiyle ilgili tüm detaylar öğrenilmelidir.

Jawline Dolgusu Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?

Jawline uygulamasından önce pek çok hastanın sorusu bulunmaktadır. Tüm bunları muayene esnasında doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir. 

Jawline (Çene) Dolgusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Jawline çene dolgusu kalıcılığı kullanılan dolgu malzemesinin kalitesine bağlı olarak değişebilir. Enjekte edilen dolgu maddesi hiyalüronik asit ise, genellikle 1-2 yıl arasında etki gösterir.

Jawline dolgusu uygulama yapılacak bölgeye bağlı olarak farklı seansları içerebilir. İşlem sonrasında yapılan muayenede düzeltmeler de gerçekleştirilebilir. Çene dolgusu genellikle 20 dakika sürer ve uygulama öncesinde 15 dakikalık bir uyuşma süresi olabilir.

Dolgu işlemlerinde kullanılan malzemeler arasında hiyalüronik asit bulunmaktadır. Hiyalüronik asidin etkisi 6-12 ay sürebilir ve bu süre sonunda vücut tarafından emilir. Bu emilim süreci çenede herhangi bir soruna yol açmaz. Çünkü hiyalüronik asit doğal olarak vücutta bulunan bir maddeye dönüşür. Ayrıca hiyalüronik asit insan vücudu için zararlı değildir.

Bu Belirtiler Görülürse Doktorunuzu Arayın

Uygulamanın tamamlanma ardından görülebilecek bazı belirtiler de vardır. Jawline işleminden sonra aşağıdaki belirtiler ortaya çıkarsa, doktorunuza danışmanız önerilir:

  • Kaşıntı ve döküntü, alerjik reaksiyon işaretleri olabilir
  • Bir hafta içinde düzelme göstermeyen şişlik, kızarıklık ya da morarma
  • Enjeksiyon bölgelerinin yakınında oluşan şişlikler veya nodüller
  • Bir hafta geçmesine rağmen düzelme göstermeyen asimetrik görünüm
  • Ateş, üşüme tarzı enfeksiyon semptomu görülebilecek gelişmeler

Jawline çene dolgusu tedavisi profesyonel tıbbi kadrolar tarafından yapılırsa daha iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.

Kaynakça

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/wjo2.93 

https://academic.oup.com/asj/article-abstract/39/12/1265/5174319 

 

İçindekiler
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir