Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Ameliyatı Nedir? ve Nasıl Yapılır?

göz kapaği estetiği blefaroplasti

Yaşla beraber ciltteki elastikiyet kaybı azalıp kolajen üretimi azaldığı için tüm yüz bölgesi gibi göz kapakları da sarkmaya başlar. Bilhassa  bu  sarkıklık  alt göz kapağında kendini torbalanma ve fazla cilt olarak gösterirken , üst göz kapağında yorgunluk ifadesi olarak gösterebilir.

 

Göz kapağı estetiği ile fazla cilt sorunu ortadan kaldırılırken kişi 5 ila 10 yaş gençleştirirken aynı zamanda operasyon sırasında yapılan çeşitli eklentilerle daha seksi daha genç ve daha fresh bakışlar elde etmek mümkündür.

Göz çevresindeki yaşlanma belirtileri nelerdir?

İnce kırışıklıklar , fazla cilt , bilhassa üst kapakta derinin kirpikleri örtmeye başlaması , alt kapakta torbalanmaların meydana gelmesi göz çevresindeki yaşlanma belirtilerindendir.

Göz etrafı için ideal tedavi nasıl belirlenir ?

Göz çevresi tedavisi için birçok anti aging uygulama mevcuttur. Morluk tedavileri için mezoterapi yöntemleri veya  peelingler tercih edilebilirken , çukurluklar için göz altı Işık dolgu ları tercih edilebilir. Ancak bazı durumlar vardır ki minimal invazif uygulamalar ile tedavi etmek mümkün değildir.

Bu tarz durumlar bilhassa göz altı torbalanmaları ve artık belirgin hale gelmiş fazla cilttir. Bu durumlarda fazla cildi çıkartmak veya torbaları almak için ameliyat tercih edilebilir. Bu cilt fazlalığı çok düşük miktarlarda veya başlangıç seviyesinde ise plazma enerjileri uygulamalarından da yardım alınabilir.

Göz kapağı düşüklüğü nedir ? Neden düşer ?
Göz kapağı düşüklüğü üst kapağın fazla cildinin ifade edildiği terimdir. Üst göz kapağının fazla cildinin yaşla beraber elastikiyet kaybı sebebiyle sarkmasıyla kirpik seviyesine değmeye başlaması veya daha da ilerleyen seviyelerde kirpikleri örtmesidir. Bu gibi durumlarda sürekli yorgunluk ifadesi ortaya çıkar. Aynı zamanda olmaması gereken fazla cilt kirpikleri zorladığı için kişinin görme alanını engelleyebilir.

Göz kapağı neden içe yada dışa döner?

Göz kapağında tars denilen kasın zayıflaması ile beraber aynı zamanda yaş almayla da  beraber elastikiyet kaybı başlar. Bu da  kapaklarda gevşeklik meydana getirir. Bu gevşeklik de göz kapaklarında dışa dönmeye sebebiyet verebilir. Ayrıca bazı durumlarda ameliyat sonrasında da komplikasyon olarak göz kapaklarında içe veya dışa dönme gözükebilir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) nedir?

Göz kapağı estetiği üst göz kapağı veya alt göz kapağına uygulanan , buraları gençleştirmede kullanılan bir ameliyat yöntemidir. Üst göz kapağında eğer ki torbalanma mevcutsa torbaların alınması , fazla cilt mevcutsa fazla cildin alınmasıyla gençleştirme sağlanır.

Alt göz kapağı estetiğinde ise yine aynı şekilde üst kapak gibi fazla cildin alınması , torbalanma mevcut ise bunların tedavisi ile göz kapağı gençleştirmesi sağlanabilir. Aynı zamanda alt göz kapağı estetiği yapılırken hastanın isteğine bağlı olarak badem göz estetiği bu estetikle birleştirilebilir. Ayrıca yine alt göz kapağı estetiği yapılırken orta yüz hafif şekilde yukarıya doğru asılarak lifting ve gerdirme yapılabilir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) öncesi nelere dikkat edilmeli?

Göz kapağı estetiği öncesi her ameliyat gibi eğer ki bir ek hastalığımız varsa hekimimizi bilgilendirmeye dikkat etmeliyiz. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa yine hekim kontrolünde bir hafta önceden kesilmesi tavsiye edilir.

Ayrıca sarımsak soğan ekstraları gibi ek gıda takviyeleri ve bitki çayları gibi yine kan sulandırıcı olma ihtimali olan takviyelerin hepsi hakkında hekim bilgilendirilmelidir.  Eğer gerekli ise öncesinde bunlar kesilmelidir.

İlginizi Çekebilir  Dudak Dolgusu: Nedir? Uygulama, Yan Etkiler ve Sonuçlar

Eğer ameliyat lokal anestezi ile yapılacaksa yeme içme kısıtlamasına gidilmez ancak ameliyat genel anestezi ile gerçekleştirilecekse belirli bir saat öncesinde yeme içme kısıklığı gerekebilir.

Üst Göz Kapağı Estetiği

Üst göz kapağında sarkmış deri ve fazla kas dokusunun çıkarılması ve dokunun gerdirilmesine yönelik yapılan cerrahi bir uygulamadır.


İlerleyen yaş ile birlikte ciltte sarkmalar meydana gelmektedir.  Bunda yer çekimide önemli bir faktördür. Göz kapaklarında torbalanma, bollaşma, renk değişikliği, gevşeme ve kırışıklık gibi durumlar ortaya çıkar. Doğal olarak yaşanan bu sürece güneş ışınları, hava kirliliği, düzensiz uyku, sigara ve alkolde eklenince, cildin yıpranma sürecini hızlandırır.


Ortalama olarak göz kapağı estetiği 35 yaş üstü bireyler tarafından tercih edilmektedir. Bunun başlıca sebebi üst göz kapağının yaşlanma belirtileri sıklıkla bu yaşlardan sonra görülmeye başlar. Ancak medikal olarak ihtiyaç duyulması durumunda her yaşta yaptırılması mümkündür. Yapılacak olan operasyonla yaşlanma durdurulmaz. Etkisi ortalama olarak 5 ila 10 yıl sürmektedir. Ameliyat sonrası surat ifadesindeki yorgun ve donuk görüntü yerini canlı ve dingin bir görüntüye bırakır.Yer çekimi maruziyeti devam ettiği için kişinin elastikiyet yapısına bağlı olarak tekrar edebilir.


Üst Göz Kapağı Estetiği Öncesi Neler Dikkat Etmeli


Operasyon esnasında meydana gelecek kanama eğilimini arttırma riski olan aspirin ve antibiyotik gibi ilaçların, operasyon tarihinden en az 7 gün önce kullanımı bırakılmalıdır. Operasyon yarasının iyileşme süresini uzattığından sigara kullanımına da 1 ila 2 hafta önce son verilmelidir. Bununla beraber bitkisel takviye ürünleri de yine kan sulandırıcı etki gösterebileceğinden bu süreçte alınmamalıdır.


Üst Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır ?

Üst göz kapağı estetiği, göz kapağı katlanma çizgisinden kesi yapılarak uygulanır. Bu operasyonla beraber temporal lifting , kaş kaldırma ve gerekliyse kantoplasti estetiği uygulandığında kozmetik sonuçlar çok daha iyi bir seviyeye ulaşmaktadır.

Üst Göz Kapağı Estetiği Sonrası ve Nelere Dikkat Etmeliyiz ?


Üst göz kapağı estetiği sonrası ortalama olarak 1 hafta 10 gün kadar geçici morluk ve ödemlerimiz olabilir, ama 1 hafta 10 gün sonra genel itibari ile çoğu hastamızda bu ödem ve morluklar geriler. Bazen özellikle ilk 1 haftada , düzenli buz uygulayan hastalarımızda bazen bu ödem ve morlukları bile görmemekteyiz. Ama çok uzamış ödem morluğu olan hastalarda bile bu süreç 2 haftayı geçmemektedir.

Dikişler genellikle eriyen dikişler olduğu için herhangi bir dikiş alım süresi olmaz kendiliğinden düşerler.

Basit bir antibiyotikli göz kremiyle açık pansuman yapılır. Yani günde 1 veya 2 kere kişiye göre değişmek üzere bu krem iz kısmının üzerine uygulanır.

Hasta görüldükten sonra 2. ya da 3. hafta yara izinin tamamen kapanmasına göre iz kremlerine başlanır ve 1 ila 2 ay kadar da iz kremlerine devam edilir.

Kişi , genellikle üst göz kapağı estetiği lokal anestezi altında yapıldığı için aynı gün günlük hayatına devam edebilir. Sadece görüntüsel olarak morluk veya şişlik olan hastalar 1 hafta kadar belki toplum içerisine görüntüsel anlamda çıkmak istemeyebilir. Bunun haricinde fiziki olarak günlük hayatımıza engel olacak hiçbir durum söz konusu değildir.



Alt göz kapağı estetiği nasıl yapılır?


Alt göz kapağı estetiğinde genellikle genel anestezi tercih edilir. Çünkü alt göz kapağı estetiği bir saatten biraz  daha uzun süreli bir müdahale olabilir. Aynı zamanda torbaların tedavisinide gerektirdiği için daha derin planda çalışılabilecek bir bölgedir bu sebeplede genel anestezi seçimi hasta konforu açısından daha tercih edilecek durumdadır.

İlginizi Çekebilir  Çarpık Bacak Düzeltme Ameliyatı - Tedavi ve Ameliyat Süreçleri

Alt göz kapağı estetiği , alt göz kapağının 2 ila 4 mm altından ince bir kesi yapılarak hem fazla cildin çıkartılması hem de torbalanmaya sebep olan septum yapısının onarılmasıyla yapılır.

Bu esnada kişinin kendi isteğine bağlı olarak kantopeksi ameliyatı eklenerek badem göz oluşturulabilir ya da yine kişinin kendi isteğine bağlı olarak orta yüzde lifting sağlayacak sütürler ameliyata eklenebilir. Ardından dikiş ve yine aynı şekilde bir hafta kalacak olan bantlama ile operasyona son verilir.

Alt göz kapağı estetiğinde bazen cilt fazlalılığı olmaz. Sorun sadece torbalanma olmasındadır. Bu gibi durumlarda kesi alt göz kapağının iç kısmından yapılır. Sadece torbalar alınır , cilde dokunulmaz. Böylece dışarıdan görünen herhangi bir iz kalmaz.

Göz kapağı estetiği hangi durumlarda yapılıyor?

  • Göz kapağında torbalanma görünümü
  • Cilt fazlalığı sebebiyle üst göz kapağında derinin kirpikleri örtmesi
  • Alt göz kapağında çukurlaşma göz yaşı oluğunun belirginleşmesi

Ameliyata nasıl karar verilir ?

Özellikle sabahları kalkıldığında uyku çok iyi alınmış olsa bile göz kapaklarındaki problem sebebiyle dışarıdan , çok yorgunsun , diye yorumlar geliyorsa , aynada kendine bakıldığında göz çevresinde yorgunluk belirtisi , çökük ve yorgun bakışlar , kırışıklıklar , dikkat çekmeye başladı ise , kişi artık göz kapağı estetiği için uygun bir adaydır.

Ayrıca eğerki kişide görme alanını engelleyen deri fazlalığı kadar ileri seviye bir deri fazlalığı varsa , bu da göz kapağı estetiği adayları için önemli durumlardan biridir.

Ameliyat öncesi neler yapılmalıdır?

Ameliyat Eğer ki lokal anestezi altında yapılacak ise ve hasta kan sulandırıcı bir ilaç kullanmıyor , ek bir hastalığı yok ise başka bir  hazırlığa  gerek yoktur. Doktor tarafından hastanın detaylı anamnezi alınır ,  hastanın herhangi bir İlaca karşı alerjisi olup olmadığı sorgulanır , ardından hasta direkt operasyonu hazırlanabilir.

Ameliyat sonrası neler beni bekliyor?

Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrası bir hafta kadar göz çevresinde bantlardan oluşan küçük pansumanlar olabilir. Onlar çıkarıldıktan sonra kişinin kendisinin evde kullanacağı kremle pansumana devam edilir. Göz kapağı estetiği sonrası bir hafta kadar şişlik ve morluklar devam eder.

2. haftada şişlik ve morluklar iyileşmeye başlar ve toplum arasında gezilebilecek kadar tolerans oluşur. Göz kapağı estetiği sonrası tam olarak yara iyileşmesinin sağlanması 6 ay ila 1 yıldır. 6 ay ila 1 yıl kadar kişileri rahatsız edecek derecede ödem olmasa da tam olarak ameliyat sonucunun elde edilmesi 6 ay ila 1 yıl alabilmektedir.

Ameliyatın riskleri nelerdir?

Eğer ameliyat genel anestezi ile tercih edilirse anesteziye bağlı riskler görülebilir. Ayrıca alt göz kapağından fazla eksizyon yapılır ise göz kapağının içe veya dışa dönmesi gibi nadir de olsa komplikasyonlar görülebilinir.

Göz kapağı ameliyatı farklı bir yüz estetiği ameliyatı ile birlikte yapılabilir mi?

Göz kapağı ameliyatı  rinoplasti , orta yüz germe lip lift gibi birçok yüz estetiği ile beraber birleştirilerek yapılabilir ve daha estetik sonuçlar elde edilebilir. Başka bir ameliyatla kombine edilmesinde bir sakınca yoktur.

Ameliyat kaç saat sürer?

Göz kapağı estetiği ameliyatı Sadece üst kapak yapılacak ise 30 dakika ile 60 dakika arasında sürerken sadece az kapak yapılacak ise 40 ila 60 dakika arasında sürer.

Ameliyat yaptırdığım anlaşılır mı?

Ameliyat sonrası ilk 2 hafta ödem ve morluklardan dolayı ameliyat yapıldığı anlaşılabilir. Ancak iyileşme dönemi sonrasında tamamen kendi göz şekline geri dönüldüğü için doğal bir görünüm olduğu için ameliyat yaptırdığı anlaşılmaz.

İlginizi Çekebilir  Mini Yüz Germe (Mikrolift)

Sadece dışarıdan bakıldığında  çok daha genç bir görünüm , daha fresh  bakışlar olacağı için , olumlu geri dönüşler alınır.

Hastanede ne kadar yatarım ?

Operasyon eğer lokal anestezi tercih edilerek  yapıldı ise 1 saatlik istirahat suresi sonrası hasta eve yollanabilir. Eğer genel anestezi tercih edildiği ise 4 ila 6 saatlik bir istirahat süresi sonrasında hasta eve geri dönebilir.

Göz kapağı çevresindeki gençleşme kalıcı mıdır? Tekrar ameliyat olmam gerekir mi?

Ameliyat sonrası göz kapağı çevresindeki gençleşme kalıcıdır. Ancak şu unutulmamalıdır ki kişi zaman içerisinde yaşlanmaya devam edecektir , dolayısı ile normal yaşlanma sürecini ameliyat azaltmaz veya arttırmaz. Kişi ameliyat sonrası 5 ila 10 yaş öncesine döndürülür ve o zamandan itibaren yaşlanmaya devam eder.

Eskisinden daha kötü olur mu? Garantili mi?

Estetik ameliyatların hiçbirisinde garantisi verilemez. Bunun sebebi kişinin hem metabolik hem genetik iyileşme faktörlerinin de ameliyat sürecine dahil olmasıdır. Genel itibariyle ameliyat sonrasında eskisinden kötü görünüm beklenmez. Eskisinden çok daha iyi bir görünüm beklenir.

Ameliyat fiyatları nasıl belirleniyor ?

Alt kapak ve üst kapak göz estetiğinin fiyatları yapılacak bölgeye ve yapılacak ameliyata göre belirlenir.

Hem kadın hem erkekler bu ameliyatı yaptırabilir mi?

Üst kapak ve alt kapak göz estetiği ne hem kadınlar hem erkekler yaptırabilir sonuçlar doğal olduğundan dolayı dikkat çekici bir görünüm oluşmaz.

Ameliyat sonunda iz kalır mı ?

Ameliyat sonrasında alt kapak da yapılsa üst kapak da yapılsa bir iz kalır. Kalacak olan bu iz kişinin yara iyileşmesine bağlı olarak çok çok silikte olabilir , belirgin de olabilir. Ancak genelleyecek olursak göz kapakları çok ince bir deri yapısına sahip olup çok hızlı iyileşme gösterdikleri için kişiyi rahatsız edecek seviyede olmaz.

Ne tür bir anestezi uygulanıyor?

Göz kapağı estetiği lokal anestezi ile de genel anestezi ile de tercih edilebilir.  Bu kişinin kendi isteğine bağlıdır. Hekim ile görüşüldükten sonra hekimin önerisi doğrultusunda hasta ile ortak bir karar alınır.

Göz altı torbaları yaşlanmayla mı artıyor?

Özellikle alt göz kapağında yağ yastıkçıklarını tutan septum isimli bir zar vardır. Bu zar yaşla beraber hasar gördüğü için ve elastikiyetini kaybettiği için buradaki yağlar bu zarıı yırtarak dışarıya fıtıklaşabilirler. Bu sebeple de yaşla beraber göz altı torbaları daha da belirginleşmeye başlar.

Bantlar işe yarar mı?

Göz kapağı estetiği sonrası kullanılan ameliyat bantlar , yara iyileşmesini hızlandırıcı ve izi azaltıcı malzemelerdir.

Badem göz ameliyatı nedir?

Badem göz ameliyatı diğer bir deyişle hafif çekik yukarı doğru kalkık badem şeklinde gözlerin oluşturulmasıdır. Bu ameliyat için göz kenarına yapılan küçük kesiler ile dış kantus adı verilen ligamanın daha yukarıya asılması , onarılması veya kendi üzerinde sütürler ile yukarıya yönlendirilmesi gerekmektedir.

Evde uygulanabilecek veya ameliyatsız tedavi yöntemleri var mı ?

Göz kapağı fazlalıklarını aldırmak için veya gözaltı torbalarını kalıcı olarak tedavi etmek için evde uygulanacak herhangi bir yöntem yoktur.

Ancak bazen göz altı torbalarını azaltmak ve  alt göz kapağındaki kırışıklıkları azaltmak ya da göz altı morluklarını tedavi etmek için çok çeşitli mezoterapi yöntemleri kullanılabilir. Bunlar arasında  bilhassa paris ışıltıları  veya gençlik aşıları kullanılarak yapılan mezoterapilerde olumlu sonuçlar alınabilir.

İçindekiler
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir