Dudak Dolgusu: Nedir? Uygulama, Yan Etkiler ve Sonuçlar

dudak dolgusu

Dudaklar, yüz bölgesinde en çok dikkat çeken özelliklerden biridir. Bu bakımdan dudak dolgusu yatırmak isteyen pek çok kişi yer almaktadır.

Günümüzde medikal estetikteki ilerlemeler sayesinde, istenen dolgun ve çekici dudaklara sahip olmak artık hayal değildir. Dudak dolgusu gibi küçük estetik müdahaleler, kadınların istedikleri dudak görünümünü elde etmelerini sağlamaktadır. Bu kapsamda ameliyatlı yöntemler olduğu gibi ameliyatsız metotlar da mevcuttur.

Dudak Dolgusu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu estetiği istenen dudak görünümünü elde etmek amacıyla özel dolgu maddelerinin dudaklara cerrahi olmayan şekilde enjekte edilmesidir. Sentetik hiyalüronik asit (HA) içeren bu dolgu ile dudaklar dolgunlaşmakta, sınırları belirginleşmekte ve daha simetrik görünüm kazanmaktadır. 

Dudak dolgusu uygulaması pek çok olumlu etkiye sahip olup özellikle kişilerin özgüvenini arttırmaktadır. Zira yüz imajının iyileştirilmesine katkı sağlamaktadır. Yaşlanma ile hacmini kaybeden ve incelen dudaklar, bu yöntemle dolgunlaşarak daha genç bir görünüm kazanarak gülüş estetiğini güçlendirmektedir.

Dudak Dolgusu Nedir?

Dudak dolgusu estetik uygulamalardan biridir ve cerrahi olmayan bir tedavi yöntemidir. Geçici etkiye sahip olmasına rağmen kısa süre içinde acısız şekilde uygulanabilmesi ve tekrarlanabilmesi, dudak dolgusunu öne çıkaran özelliklerdir. Bu işlem dudakları dolgunlaştırır, sınırları belirginleştirir ve daha simetrik bir görünüm kazandırır. 

Hiyalüronik asit içeren dolgu malzemeleri kullanılarak gerçekleştirilen işlem, doğal görünüm sunar. Artan hacimle dudaklar, kadınları daha mutlu ve özgüvenli hissettirir. Dolgun dudaklar genç görünüm sağlar ve gülüş estetiğini artırır. Zaman geçtikçe dudaklar incelmekte, nem kaybetmekte ve kırışık görünümler yükseltmektedir. Bu durumdan rahatsız olanlar, dolgu yöntemiyle daha estetik görünüm elde edebilir. Genel anlamda dudak dolgusu nedir bu şekilde özetlenebilecek olan bir uygulamadır.

Dudağa Dolgu Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu tedavisi yüz anatomisine tam hâkim olan uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde daha güzel ve estetik dudak görünümü hedeflenirken yüzle uyumsuz, dikkat çeken dudaklarla karşılaşma riski bulunmaktadır.

Dudak dolgusu işlemleri uygulanacak tekniklere bağlı olarak genellikle 5 ile 10 dakika sürmektedir. Hekiminiz işlem öncesi muayene yaparak uygun olup olmadığınızı anlamaktadır. Bir problem bulunmuyorsa hastanın isteklerini dinlenerek yüz yapısına uygun dudak şeklini belirlenmektedir. Ardından dudakların mevcut durumunun fotoğrafı çekilerek uyuşma sağlamak için dudaklara topikal anestezi kremi uygulanmaktadır. 

Krem etkisini gösterdikten sonra kişiye özel olarak hazırlanan 1 ml dudak dolgusu, özel üretilmiş ince uçlu iğne ile cilt altına enjekte edilmektedir. Dudaklar işlem sırasında hissizleştiği için herhangi bir acı veya ağrı hissedilmez. Dudak dolgusu nasıl yapılır böylece özetle tamamlanır.

Dudak dolgusu işlemleri buradan da anlaşılabileceği gibi son derece kolay ve konforludur. İşlem sonrasında etki hemen hissedilir ve dudaklar dolgunlaşır. Üstelik kişiler günlük yaşantısına hemen geri dönebilmektedir. 

  • Hangi Durumlarda Uygulanır?

    Dudak dolgusu hangi durumlarda yapılır? Dudaklara uygulanan dolgu işlemi hacimsiz, ince veya belirginliğini kaybetmiş dudak çizgilerini daha estetik hale getirmek amacıyla gerçekleştirilir. Bu sayede dudak şeklindeki bozuklukları olan kişilere daha estetik görünüm kazandırılır.

    Dudak dolgusu dudakları ince, çizgili, kırışık veya asimetrik olan bireylere istenilen dudak görünümünü elde etmek için yapılan estetik uygulamadır. Dudaklarını beğenmeyen kişiler dudaklarını dolgunlaştırmak, simetrik hale getirmek, boyutlandırmak ve gerginleştirmek amacıyla bu uygulamayı tercih ederek istedikleri görünümü kolayca elde edebilir.

    Dudak Dolgusu Uygulama Detayları

    Dudak dolgusu çeşitleri geçici ve kalıcı olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Bu çeşitler dudaklara verilmek istenen şekle bağlı olarak farklı isimlerle anılır. Kalıcı dudak dolgusu işlemi dudaklara silikon enjeksiyonu içerirken, geçici dudak dolgusu işleminde hiyalüronik asit gibi çeşitli dolgu maddeleri kullanılabilmektedir. Günümüzde bilinen ve uygulanmakta olan yöntemler şöyledir:

    • Afrodit Tipi Dudak Dolgusu: Afrodit tipi dudaklar, dolgun, estetik ve çekici görünüme sahip olmayı hedefler. Bu dolgu çeşidi uygulanırken, kişinin yüz hatları ve yapısı dikkate alınarak dudakların yüze oturması ve uyumlu olması amaçlanır.
    • Hera Tipi Dudak Dolgusu: Hera tipi dudak dolgusu, simetrik, canlı ve dolgun dudak yapısı elde etmeyi amaçlar. Yüz hatları ve altın oran gözetilerek yapılan bu dolgu çeşidiyle kişinin dudakları daha belirgin ve estetik görünüme kavuşur.
    • Venüs Tipi Dudak Dolgusu: Venüs tipi dudak dolgusu, Afrodit ve Hera tipi dudak dolgularına nazaran daha doğal ve sade görünümü hedefler. Yüzün altın oran hesaplamalarına göre yapılan bu dolgu, ince yüz yapısına sahip bireylerin doğal ve estetik görünüme kavuşmalarını sağlar.

    Tüm bunların yanı sıra Eros Tipi Dudak Dolgusu da vardır. Bu metot da adını aşk tanrısı Eros’tan alır. Eros tipi dudak dolgusu yöntemi hedefi, üst dudağın üst kısmında yer alan ve Eros yayı olarak bilinen hattın dışa doğru kıvrılarak daha belirgin ve dolgun görünüme kavuşturulmasıdır. Her biri hastaya göre özel planlanarak, en iyi sonuçları sunması amaçlanmaktadır.

Dudak Dolgusu Teknikleri Nelerdir?

Dudak dolgusu teknikleri oldukça çeşitlidir. Temel olarak bütün tekniklerde iğneler ve delici olmayan kanül adı verilen aparatlar kullanılarak dolgu enjekte edilir. Farklı özelliklere göre Fransız tekniği ve Rus tekniği gibi çeşitli isimlendirme şekilleriyle karşılaşmak mümkündür; ancak uygulanan dolgu maddesi genellikle aynıdır.

Fransız dudak dolgusu yöntemi üst ve alt dudak arasındaki altın oranı korumak, üst dudağın belirli bölgelerde alt dudağın üzerine taşınması ve dudak hatlarının düz çizgi olmaması, ancak tıpkı yay gibi kavuşması temel amaçtır. Bu tekniğin önemli noktalarından biri kanül adı verilen delici olmayan enstrümanlar kullanılarak işlem yapılmasıdır. Bunun neticesine kanama ve morluk riskini azalmaktadır.

Ayrıca dolgu malzemesinin bıyık bölgesi ve dudak kası içine verilmemesi, aşırı şişlik veya “ördek dudak” gibi doğal olmayan sonuçlardan kaçınılmasına yardımcı olur. Bunun sahip olduğu avantajlar genel anlamda aşağıda olduğu gibidir:

  • Yüz altın oranı gözetildiği için dudak hacmini dengeleyerek daha dolgun dudaklar elde etmeyi sağlar.
  • Tedavi kademeli bir süreç içerir ve işlem birkaç seansta tamamlanır, bu da doktora tedaviyi yönlendirme imkânı tanır.
  • Fransız Dudak Dolgusu ile dudak hareketlerinden kaynaklanan topaklar ve yumrular ortadan kalkar.
  • Dudaklar lokal anestezi ile uyuşturulduğundan işlem tamamen acısızdır.
  • Fransız Dudak Dolgusunun etkisi daha uzun süre kalıcıdır.
  • Dolgu malzemesinde vücutta doğal olarak bulunan hiyalüronik asit kullanıldığı için alerjik reaksiyon riski oldukça düşüktür.

Bu gibi yönleriyle uygulama oldukça avantajlıdır. Bunun dışında Rus dudak dolgusu tekniği de mevcuttur. Bu diğer tekniklerle benzer önlemler, lokal anestezi ve sonrası önerilerle birlikte uygulanır. Ancak fark, dolgunun ince başlıklı iğneler aracılığıyla dikey olarak dudağa çok sayıda girişle verilmesidir. Bu yöntemde dolgu, bıyık bölgesine verilmeden üst dudak ve alt dudak hatlarının bir miktar dışa doğru açılması veya kıvrılması hedeflenir.

İlginizi Çekebilir  Masseter ile Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisi

Geleneksel teknikle Rus dudak dolgusu arasında farklar vardır. Standart dolgu maddeleri genellikle yatay olarak enjekte edilirken Rus dudak dolgusu yöntemi küçük şırınga ile, az miktarda dolgu dikey olarak enjekte edilmektedir. Uygulamada dudağın merkezine odaklanılarak dolgunlaştırma amaçlanmaktadır. Uygulama 30 dakikadan bir saate kadar uzanmakta olup, bir miktar morarma ve şişlik geçici süre yaşanabilmektedir

Kullanılan Yöntemler

Yağ Enjeksiyonları

Genellikle yüz gençleştirmede sıklıkla kullanılan ve çok başarılı sonuçlar elde edilen yağ enjeksiyonları ile  dudak büyütmede de son derece doğal ve hacimli dudaklara erişmek mümkündür. Ancak yağ enjeksiyonu ile dudak büyütmede , hasta öncesinde tekrar eden seanslar yapılması gerekliliği konusunda uyarılmalıdır.

Çünkü yağ enjeksiyonları dudağın çok hareketli bir bölge olması dolayısıyla hızlı erime göstererek birkaç seans tekrar gerektirebilirler.

İmplantlar (protezler,silikonlar)

Aynı meme protezleri gibi dudak protezleri de mevcuttur. Genellikle silikon yapıda olan protezler permalip olarakta adlandırılırlar. Dudak büyütmede kullanılan bu silikon protezler küçük bir cerrahi müdahale ile dudağa yerleştirilir. Ortalama olarak 30 ila 40 dakikalık bir operasyondur. Silkon protez ile dudak büyütme , kalıcı bir prosedürdür.

Dudak Kaldırma Ameliyatı Lip Lift

Özellikle ilerleyen yaşlarda üst dudağın içe dönmesi , dudak burun mesafesinin artması , dudak hacminde kayıp yanında yüzde belirgin bir yaşlılık belirtisi olarak ortaya çıkar.

Liplift ameliyatı hem lokal anestezi alında yapılabilmesi , hem çok kısa süreli bir prosedür olması hem de ömür boyu kalıcı çözümler vermesi sebebiyle 40 lı yaşlar sonrasında oldukça çok tercih edilen başarılı bir dudak büyütme yöntemidir.

Dolgu Uygulamaları

Dünya genelinde yaş ve cinsiyet farkı gözetmeden dudak büyütme amaçlı şu an en sık kullanılan prosedürdür. Dolgu uygulamaları gerek son derece pratik olmaları gerekse de bir öğle arası işlemi olması sebebiyle herkes tarafından rahatça tercih edilebilir.

Lokal anestezi kullanılarak ortalama 10 dakika içinde , kişiler çok daha hacimli , çekici ve doğal dudaklara sahip olabilirler. Dolgu uygulamalarında kalıcı , yarı kalıcı ve geçici olamak üzere birçok materyal kullanılabilse de sağlık açısından en güvenilir olarak geçici hyalürinik asit uygulamaları sıklıkla tercih edilir.

Dudak Dolgusu Yaptırmaya Gitmeden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dudak dolgusu uygulaması öncesinde kullanılan aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların uygulamadan iki hafta önce kesilmesi önemlidir. Ayrıca uygulama öncesinde kan sulandırıcı etkiye sahip olabilecek,

  • Yeşil çay
  • Sarımsak
  • Balık yağı
  • Vitamin E
  • Ginseng
  • Alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır. Bu maddeler pıhtılaşmayı engelleyici etkileri nedeniyle uygulama alanında kanama ve morluk riskini artırabilir.

Bu nedenle dolgu işleminden en az bir hafta önce bu maddelerin kullanımına son verilmesi ve tüketilmemesi önerilir. Sık tekrarlayan uçuk enfeksiyonu yaşayan bireylere, uygulama öncesinde profilaktik olarak antiviral tablet kullanmaya başlamaları ve bu şekilde dolgu işlemine gelmeleri önerilmektedir.

Dudak Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Hastalar uygulamadan önce dudak dolgusu ne kadar sürer sorusunu sıklıkla sormaktadır. Bu prosedür genel anestezi veya cerrahi adımlar içermez. Dolayısıyla dudak dolgusu uygulamasının süresi oldukça kısa bir yapıya sahiptir. Enjektörler vasıtasıyla dolgu maddeleri kullanılmakta olup deri altına yollanmaktadır. İstenen dudak kalınlığına bağlı olarak belirlenen miktarlarda dolgu malzemesi kullanılır. Bu açıdan işlemin süresini de etkilenmektedir.

Uygulama sonrasında hemen normal günlük yaşama dönülebilir, hastanede yatış veya dinlenme gerektirmez. Ne var ki dudak dolgusuyla aynı anda diğer dolgu işlemleri veya cerrahi estetik uygulamaları da planlanıyorsa süre uzayabilir. Doğal görünümlü dudaklar için, dolgu işlemi birkaç seansa bölünerek kademeli olarak yapılması daha uygun olabilir.

Uzman ellerde gerçekleştirildiğinde, dudak dolgusu enjeksiyon işlemi sadece 10-15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanan hızlı ve kolay bir uygulamadır. Ancak tedavi öncesinde beklentilerinizi hekiminizle konuşmak için de zaman ayırmanız gerekecektir.

 

Dudak Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dudak dolgusu tedavisi sonrasında cerrahın önerilerine uymak önemlidir. Uyulması gereken bazı talimatlar şunlardır:

  • Ödemi azaltmak için soğuk uygulama yapılabilir.
  • İşlemden sonraki 24 saat boyunca dudaklara ruj, dudak kremi veya diğer ürünler sürülmemelidir.
  • İşlemden hemen sonra aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Dudaklar ovuşturulmamalıdır.
  • Yeni yerleştirilmiş dolgular basınçla ezilmemelidir.
  • Dişleri fırçalarken dikkatli olunmalıdır.
  • Sert çiğneme hareketlerinden ve dudağa basınç uygulayan hareketlerden bir süre kaçınılmalıdır.
  • En az 24 saat boyunca egzersiz yapılmamalıdır.

Bunların yanı sıra kişiler doktorların dediği tüm konulara da büyük bir özen göstermelidir. Böylece daha da başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Dudak Dolgusunun Etkileri ve Yan Etkileri

Dudakta hacim artırma şekillendirme ve ağız çevresindeki kırışıklıkları düzeltme amacıyla kullanılan dermal dolgular uygulanan bireyler arasında fizyolojik farklılıklara bağlı olarak hafif şişlik, kızarıklık veya morarma gibi etkiler yaratabilir. 

Ancak enjekte edilen jel vücutta bulunan hiyalüronik asidi içerdiği ve bu hiyalüronik asit hayvansal kaynaklı olmadığı için önemli bir risk taşımaz. Uygulama sonrası belirtiler genellikle birkaç gün sürer ve sonrasında rahatsızlık oluşmaz. Ayrıca alerjik reaksiyonlara neden olabilen kolajen enjeksiyonlarına kıyasla daha güvenli ve kalıcıdır.

Dudak hacimlendirme ve şekillendirme uygulamasında yararlanılan dermal dolgu kalıcı olmamaktadır. Bu dolgular zaman içinde vücut tarafından emilirler ve herhangi bir birikim oluşturmaz. Dolgunun süresi kişinin yaşam tarzı ve fiziksel özelliklerine bağlıdır. Belirli bir periyottan sonra, bu prosedürü tekrarlamak gerekebilir.

Genel anlamda geçici, yarı kalıcı ya da kalıcı doku büyütme ajanları farlı herhangi bir metotla etkili şekilde tedavi edilemeyen kusurların düzeltilmesi için fırsat sağlar. Bugün pek çok yumuşak doku dolgu maddeleri yer almaktadır. Tüm dolgu maddeleri enjeksiyona verildiği için her türlü delme işlemi ardından komplikasyon bunlardan herhangi birinde gözlemlenebilir. Bunların arasında iğne izleri, şişlik, kalıcı ekimoz, ağrı, kaşıntı, uçuk salgınları ve bulaşıcı süreçler bulunmaktadır.  

Dudak Dolgusu Sonrası Şişlik ve Topaklanma Meydana Gelir Mi?

Dudak dolgusu tedavisi işleminden sonra dudaklarda hafif bir şişlik ve morluk görülebilir. Bu yan etkiler genellikle normaldir ve çoğunlukla üçüncü gün itibariyle şişlik azalmaya başlar. Dolgu uygulamasından sonra yaklaşık bir hafta içinde şişlikler tamamen iner ve dudaklar istenen formu kazanır.

İlginizi Çekebilir  Burun Dolgusu: Nedir? Uygulama, Yan Etkiler ve Sonuçlar

Dudak dolgusu işlemi sırasında genellikle dolgu maddesinin yüzeye yakın enjekte edilmesi nedeniyle oluşan ve sert hissedilen topaklar, genellikle kendiliğinden ya da hafif masaj uygulanması ile kaybolur. Hiyalüronik asit enjeksiyonunu takiben 2 hafta içinde hala kaybolmayan topaklanma, hyaluronidaz enjeksiyonu ile çözülebilir. 

Hiyalüronik asit dolguları, insan vücuduyla tam uyumlu ve doğal içeriklere sahip olduklarından dolayı kayma veya yer değiştirme gibi sorunlar genellikle yaşanmaz.

Hangi dolgu markasını tercih etmeliyim?

Bilindiği üzere hyalüronik asit dolgularda da birçok marka bulunmaktadır Bunlar kısaca özetlenecek olursa ülkemizde en sık kullanılanlar juvederm, teosyal , restlyne , idea markalarıdır.

Genel itibariyle doktor kliniklerinde FDA veya CE onaylı dolgular tercih edildiği için birinin diğerine baris bir üstünlüğü yoktur. Ancak yinede dolgu uygulamaları esnasında uygulama yapan kişinin bu işte uzman bir doktor olmasına ve dolgunun onaylı bir dolgu markası olmasına çok dikkat edilmelidir.

Dolgu uygulaması esnasında bütün bu markalar aynı şekilde enjekte edilir ve birbirine çok yakın sonuçlar verir. Bazı markaların bazı grupları  bir lokal anestezik olan lidokain maddesini de içerir. Dolgu uygulanır iken ağrıyı azaltmak için eklenen bir yan üründür.

Hyaürinik asit dolguların diğer dolgu çeşitlerine göre avantajları

  • Hyalürinik asit dolgular kademeli olarak dudak büyütülmesine izin verir.
  • Ödem veya nodül oluşumu olsa bile rahatlıkla tedavi edilir.
  • Diğer dolgularla karşılaştırıldığında ödem ve allerjik reaksiyon riskleri çok daha azdır.
  • Yeterli tekrarlar ve kademeli büyütme sonrası kalıcılıkları tatmin edici seviyededir.

Hyalüronik asitler kendi vücudumuzda da bulunan yapısal ürünler olduklarından alerjik reaksiyon riskleri yok denecek kadar azdır ancak kesinlikle şu unutulmamalıdır ki eğer ki lidokain gibi bir lokal anesteziye alerjiniz var ise hyalüronik asit dolguların içerisinde kullanılan lidokain ile vücut tepkimeye gireceği için mutlaka bu durumu doktorunuza anlatmalısınız. Böylece doktorunuz sizin için lidokain katılmamış saf hyalüronik asit dolgu tercih edebilir.

Dudak dolgusu yüzümde ne gibi değişiklik yapar?

Dudaklar yüzümüzün alt 1/3 ünün tanımlanmasında kullanılan , yüze ilk bakışta hemen dikkat çeken , kişinin ilk bakışında çekiciliğini ortaya koyan çok önemli ön plandaki hatlarımızdandır. Eğer dolgun dudaklara sahip ise cinsiyet fark etmeksizin bu kişiye direk bir çekicilik ve seksilik katmış demektir.

Dudak dolgusu sadece dudak büyütmek ile kalmayıp eğer doğru uygulanır ve doğallıktan uzaklaşmadan dolgunluk vermesi sağlanırsa yapılan kişiye çekicilik kazandırırken, dudak çevresinin de belirginleştirilmesi ile seksilik ve yüze genel bir tazelik getirir. Ayrıca ileri yaşlarda dudak çevresindeki kırışıklıkları açarken dudağın dışa döndürülmesi ile lip lift efekti yaparak yaş gençleştirir.

Özellikle dudak dolgusu uygulaması , her bayanın hoşuna giden yine bayanlarda ruj sürme sonrası aynaya bakıldığında gerçek bir mutluluğa sebep olan en pratik ve en mutlu edici uygulamalardandır.

Ne Kadar Kalıcıdır? Etkisi Geçince Ne Olur?

Dudak dolgusu kalıcı mı? Bu soru pek çok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Hiyalüronik asit dolguları dünya genelinde en yaygın ve en güvenilir olarak kabul edilen dolgu türüdür ve genellikle yaklaşık 12 ay süreyle etkili olmaktadır. Hiyalüronik asit dolguları vücut tarafından tamamen emildiğinden, dolgunun etkisi geçtiğinde dudaklar eski görünümüne döner. Dudak dolgusunun kalıcılık süresi bireysel farklılıklar gösterebilir. Zira bazı kişilerde daha kısa veya daha uzun sürebilir.

Dudak dolgusunun etkisi işlem yapıldığı anda hemen fark edilebilir. İşlemin ardından kişiyi en çok rahatsız eden durum, dudakta oluşan şişlik ve ödemdir. Bu durum beklenen bir yan etki olup, genellikle 2-3 gün içinde azalır ve dudak şekli 7-10 gün içinde oturur.

Zararları Nelerdir?

Dudak dolgusu zararları var mı? Bu işlem uzman ve deneyimli hekimler tarafından donanımlı merkezlerde gerçekleştirilmelidir. Çünkü deneyimsiz doktorlar tarafından yapılan dudak dolgusu işlemi sonucunda doğal olmayan, aşırı büyük veya şekilsiz dudaklar ortaya çıkabilir.

Ayrıca işlem sırasında iğnenin batırıldığı bölgelerde geçici kızarıklık ve morluklar oluşabilir. Dudak dolgusu tedavisi dudağın anatomisine hakim olan ve olası komplikasyonları çözebilen plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Özellikle dolgu maddesinin damar içine kaçması sonucu dudak damarının tıkanması ve buna bağlı olarak dudakta doku kayıpları bildirilmiştir.

Başka bir önemli husus enjekte edilecek ürünün mutlaka CE belgeli ve kaliteli olması gerektiğidir. Uygulamanın ardından 7-10 günden daha uzun süren şişlik, kızarıklık, geçmeyen morluk, siyahlaşma, enfeksiyon gibi ciddi durumlarda plastik cerraha başvurulmalıdır.

Dudak Dolgusunun Avantajları, Riskleri ve Fiyatları

Dudaklarınız için dolgu yaptırmak istiyorsanız bu uygulama öncesinde dudak dolgusu avantajları ve riskleri olan bir konu olduğu bilinmelidir. Bu bakımdan her zaman profesyoneller tarafından yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu uygulamalar kişilere göre özel bir şekilde yapıldığı için fiyat bakımından da farklılıklar yaşanmaktadır.

Avantajları ve Faydaları Nelerdir?

Dudak dolgusu profesyonel şekilde yapıldığında birçok avantajı bulunmaktadır. Uygulama öncesinde söz konusu etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kullanılan maddeler ve uygulanan işlem güvenlidir.
  • Komplikasyon veya yan etki riski düşüktür.
  • Kişilerin özgüvenini artırarak benlik saygısını yükseltir.
  • İşlem sonrasında memnuniyetsizlik durumunda enjekte edilen dolgular, tersine çevrilebilir enzim (hiyalüronidaz) ile eritilebilir.
  • Var olan dudak asimetrileri ve bozuklukları düzeltir.
  • Dudakların hacim kazanmasıyla yaşlanma izleri azalır ve dudak çevresindeki nem artar.
  • Cerrahi olmayan bir yöntem olduğu için dikiş, bandaj veya pansuman gerekmez.
  • Kısa süren işlem, konforlu bir süreç yaşatır ve etkisi hemen görülür.
  • Neticeler kalıcı olmasa dahi uzun süreli etkili yapıdadır.

Böylece başarılı dudak dolgu uygulaması beraberinde pek çok avantajı da getirmektedir. 

Dudak Dolgusu Yaptırmak Zararlı Mıdır?

Dudak dolgu uygulaması uzman ve deneyimli hekimler tarafından donanımlı merkezlerde gerçekleştirilmelidir. Çünkü deneyimsiz doktorlar tarafından yapılan dudak dolgusu doğal olmayan aşırı büyük veya biçimsiz dudaklara neden olabilir.

Ayrıca işlem sırasında iğnenin batırıldığı bölgelerde geçici kızarıklık ve morluklar ortaya çıkabilir. Dudak dolgusu işlemi dudak anatomisine değil sadece aynı zamanda olası komplikasyonların çözümüne de hakim olan plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Özellikle dolgu maddesinin damar içine kaçması sonucu dudak damarının tıkanması ve buna bağlı doku kaybı durumlarında uzman müdahalesi gereklidir.

Başka bir önemli husus kullanılacak ürünün mutlaka CE belgesine sahip ve kaliteli olması gerektiğidir. Uygulama sonrasında 7-10 günden daha uzun süren şişlik, kızarıklık, geçmeyen morluk, siyahlaşma, enfeksiyon gibi ciddi durumlarla karşılaşılması durumunda plastik cerraha başvurmak önemlidir.

İlginizi Çekebilir  Sıvı Yüz Germe (Facelift) Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak Dolgusu Fiyatları 2024

Dudak dolgusu fiyatları çeşitli etkenlere bağlı olarak değişebilir. Coğrafi konum, uygulamayı gerçekleştiren sağlık profesyonelinin deneyimi, kullanılan dolgu malzemesinin türü ve miktarı, klinik veya estetik merkezin prestiji ve talep bu fiyatları etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu faktörler genel dudak dolgusu maliyetini önemli ölçüde belirler.

Dudak dolgusu işlemleri genellikle dudakları daha dolgun hale getirme, konturunu iyileştirme veya yaşlanma belirtilerini azaltma amacıyla yapılır. Hiyalüronik asit içeren dolgu maddeleri genellikle dudaklara enjekte edilerek dolgunluk sağlar. Dudak dolgusu işlemi tamamen kişiselleştirilebilir ve her bireyin ihtiyaçları farklıdır. 

Bu nedenle dudak dolgusu fiyat teklifi almak ve işlemi gerçekleştirecek sağlık uzmanıyla iletişim kurmak önemlidir. İşlem öncesinde istediğiniz sonucu ve harcamayı düşündüğünüz miktarı netleştirerek uygun bir plan oluşturabilirsiniz. Ayrıca işlem sonrası bakım ve olası ek maliyetleri göz önünde bulundurmak da önemlidir.

Dudak Dolgusu İle İlgili Merak Edilen Diğer Sorular ve Özel Durumlar

Dudak dolgusundan en iyi sonuçları almak istiyorsanız, uygulama öncesinde merak ettiğiniz konuları doktorunuza danışmanız önerilmektedir. Bunun yanı sıra muayene esnasında da hekiminiz tarafından size sorulan tüm sorulara doğru bir şekilde yanıt verilmelidir.

Dudak Dolgusu Dudak Şeklini Bozar Mı?

Dudak dolgusu dudak şeklini değiştirmemekle birlikte, dudak şeklini düzeltmeye yönelik bir işlemdir. Enjekte edilen dolgu eridikten sonra dudaklar eski haline döner. Ancak dudağın sarkması, bozulması veya daha ince hale gelmesi söz konusu değildir.

Sigara İçmek Dudak Dolgusunu Eritir Mi?

Dudak dolgusu yaptırmak için sigara içme konusuna dikkat edilmelidir. Sigara içen kişilerin bu konuyu hekimlerine özel olarak danışması gerekmektedir. Genel anlamda sigaranın sağlığa zararlı olduğu hastalar tarafından unutulmamalı, uygulama öncesi ve sonrasında kullanılmamalıdır.

Dudak Dolgusu Öpüşürken Bozulur Mu?

Dudak dolgusu uygulamasının hemen sonrasında, ilk 24 saat içinde aşırı dudak hareketlerinden kaçınılmalıdır. İlk gün dudağa özel bir hassasiyet gösterilmelidir. Bu nedenle dudak dolgusu sonrasında 2-3 saat boyunca sert çiğneme hareketi, sıcak içecek veya yiyecek tüketme yasağı bulunmakta ve aynı zamanda ruj sürülmemelidir.

1 ml Dudak Dolgusu Yeterli Mi?

Genellikle ilk dudak dolgusu uygulamalarında genellikle 1 ml’lik dolgular kullanılırken, nadiren gerekli durumlarda ve sonraki seanslarda 0,5 ml veya 1 ml dolgular ile eklemeler veya düzeltmeler yapılabilir. Dudak dolgusu uygulamalarındaki temel amaç, aşırı şişmiş ve doğallıktan uzak görünen dudaklar oluşturmamaktır.

Dudak Dolgusu Ağrılı Mıdır? Acılı Bir İşlem Midir?

Dudak dolgu uygulamaları öncesinde ve uygulama sırasında hastanın ağrı ve acı hissetmemesi için dudak bölgesine lokal anestezik krem uygulanır. Bu genellikle acı hissiyatını önlemek için yeterlidir. Ayrıca plastik cerrahlar dudak çevresindeki bölgesel sinirleri ring blok adı verilen bir yöntemle lokal anestezik kullanarak tamamen uyuşturabilir, bu sayede hasta hiçbir ağrı ya da acı hissetmez. Dolayısıyla uygulamayı yaptırma konusunda bu hususta endişelenmek gerekmez.

Dudak Dolgusu Sonrası Acı Normal Midir? Acısı Nasıl Geçer?

Genellikle dolgu uygulanan hastalar, ilk akşam ödem nedeniyle dolgunluk ve hafif yanma hissi yaşayabilir. Bu durumda basit ağrı kesiciler ve soğuk uygulama, hastaları rahatlatmak için genellikle yeterlidir. İşlem sonrasında oluşabilecek şişlik ve kanamanın kontrol altına alınması için soğuk uygulamanın yapılması faydalı olabilir.

Ancak dudak dolgusu sırasında veya sonrasında aniden başlayan ve artan ağrı, dudakta beyazlaşma gibi belirtiler normal olmayabilir. Özellikle damar içine dolgu kaçması durumunda bu tür ağrı veya dudak beyazlaması meydana gelebilir. Böyle bir durumda işlemi hekiminize hızlı bir şekilde haber vermeniz önerilmektedir.

Dudak Dolgusu Kimlere Uygulanır ve Kimlere Uygulanmamalıdır?

Dudak dolgusu kimlere yapılır? Bu uygulama muayene ardından doktorun uygun bulduğu hasta profillerine yapılmaktadır. Eğer kişi uygulama için uygunsa gerekli bilgilendirmeler de yapılmaktadır. Dolayısıyla işlemler sadece uzman hekimin hastayı uygun görmesiyle gerçekleştirilmektedir.

Dudak Dolgusu Kimlere Yapılmaz?

Dudaklarına dolgu yaptırmak isteyen herkese anında işlem yapılmamaktadır. İlk olarak muayene uzman doktor tarafından yapılmakta, böylece devam edilip edilemeyeceği anlaşılmaktadır. Bu kapsamda ne gibi ilaçlar aldığından ne gibi hastalıkları olduğuna kadar pek çok konuya bakılmaktadır. Dudak dolgusu kimlere yapılmaz için genel anlamda şöyle yanıt verilebilir:

  • Hamile veya emziren kadınlara dolgu uygulaması önerilmez.
  • Pıhtılaşma bozukluğu veya kanama diatezi olan kişilerde, uygulama bölgesinde kanama riski nedeniyle dolgu önerilmez.
  • Romatolojik veya otoimmün hastalıkları aktif dönemlerinde olan kişilere dolgu uygulanmamalıdır.
  • Dolgu maddesine karşı bilinen aşırı duyarlılığı olan kişilere dolgu uygulaması yapılmamalıdır.

Dudak dolgusu uygulamaları öncesinde, kişinin dolgu maddesine duyarlılığı ve estetik görünümü olumsuz etkileyen faktörler belirlenmelidir. Dudak dolgusu yaptırmak için kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Uygulama öncesinde dudaklarda uçuk varsa, bu durumun geçmesi beklenmektedir.

Dudak Dolgusu Erkeklere Uygulanabilir Mi?

Dudak dolgusu bütün dolgu uygulamaları gibi hem erkeklerde hem de kadınlarda başarıyla uygulanabilir. Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan hacim kayıplarına bağlı olarak incelen dudaklara müdahale etmek isteyen birçok erkek, dudak dolgusu yöntemine başvurmaktadır. Günümüzde erkekler de yüzlerindeki yaşlanma etkilerini azaltmak için medikal estetik uygulamalarına kadınlar kadar sık başvurmaktadır.

Dudak Dolgusu Kaç Yaşından Sonra Yaptırılabilir?

Doktor onayı alarak, büyüme ve gelişme dönemini tamamlayan her yetişkin birey, dudak dolgusu yaptırabilir. Bu aşamada temel kriter, yaş değil, bireyin ihtiyaçları ve genel sağlık durumudur.

Dudak Dolgusu Sonrası ve Diğer Önemli Bilgiler

Dudak dolgusundan sonra en iyi sonuçları alabilmek için profesyonel bir klinik seçmek kadar doktorunuzun size söylediği konulara özen göstermek de gerekmektedir. Böylece sonuçlar da maksimum seviyesinde elde edilebilir. Tedavi ardından doktorunuz yapmanız ve yapmamanız gerekenleri sizinle paylaşacaktır.

Dudak Dolgusundan Sonra Dudaklar Farklı Hissedilir Mi?

Doğal maddelerle gerçekleştirilen dudak dolgusu işlemi, his kaybına veya değişikliğine neden olmaz. İşlemin hemen ardından kısa bir süreliğine uyuşukluk hissi yaşanabilir. Ancak bu durum kendiliğinden geçmektedir. Uyuşukluk sona erdikten sonra normal hissetmeye başlayabilmektedir.

Dudak Dolgusu Sonrası Eski Hale Dönüş Mümkün Mü?

Dudak dolgusu yaptıranlar eğer istedikleri sonuçları elde edemezlerse, dolgu malzemesi geri dönüştürülebilir. Yani dudak dolgusu, geri dönüşü mümkün olan bir tedavi seçeneğidir.

Kaynakça

https://www.binasss.sa.cr/jul22/20.pdf 

https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=4b6df03a526ac4cae6a9c745d8b9701d9a373ebb

İçindekiler
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir