Masseter ile Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisi

elifsedalanding 27

Masseter tedavisi , bruksizm yani diş sıkma veya diş gıcırdatma gibi şikayetleri de tedavi eder.

Her ne kadar masseter tedavisi uygulamaları , estetik amaç yerine tedavi amaçlı uygulansa da aslında bir yandan da , yüzün alt kısmı , çene bölgesinde olan , özellikle kadınlarda sert ve kaba bir görünüme neden olan masseter kasının incelmesine ve daha estetik bir görünüme kavuşulmasını sağlar. Böylece masseter tedavisi diş sıkma tedavisinde kullanılırken estetik görünümde de iyileşme sağlamış olur.

Masseter Kası Nedir?

Masseter kası ana çiğneme kaslarımızdan biridir. Çenenin angulus olarak adlandırılan köşe kısmında büyük hacim kaplar. Bazı kişilerde bu kas patolojik olarak fazlaca büyüyerek baş ağrıları , diş sıkma ya da diş gıcırdatma gibi sorunlara yol açar. Bunun haricinde yine masseter kasının hiperaktif olması dolayısıyla çok büyümesi yüz estetiğinde kare yüz olarak adlandırılan görünüme sebep olur.

Masseter Kası Neden Büyür?

  • Aşırı sakız çiğneme.
  • Fındık ya da benzeri sert maddeleri dişle kırma.
  • Stres sebebi ile geceleri diş sıkma
  • Yine stres sebebiyle geceleri diş gıcırdatma
  • Genetik olarak kasın hiperaktif olması

Masseter tedavisi hangi durumlar için uygulanır ?
Diş gıcırdatma tedavisi
Diş sıkma tedavisi
Diş gıcırdatma ve diş sıkmaya bağlı olarak oluşan baş ağrılarını gidermek için
Diş plağı kullanımında zorlananlar için
Temporomandibular eklem bozukluklarında aşırı eklem basıncını önlemek amaçlı
V shape yüz biçimlendirilmesinde
Çene hattı , jawline hattı belirginleştirme
Yüz inceltme
Yanak inceltmede

Masseter Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Geceleri farkında olmadan dişlerimizi sıkmamız veya dişlerimizi gıcırdatmamız sabahları genelde bize baş ve çene ağrısı olarak geri döner. Ayrıca gece boyu sıkılan dişler sebebiyle diş tüberkülleri hasar gördüğü için dişlerimizde zedelenmiş olur. Bunun yanı sıra bazı kişilerde çene çıkması ya da çene ekleminden ses gelmesi gibi temporamandibüler eklem sorunları da mevcuttur.

İlginizi Çekebilir  Göz Altı Morlukları Neden Olur? Tedavisi Nedir? İyileşme Süreci

Bu tarz eklem hasarı durumlarında masseter kasının fazla çalışması hasarlı eklemlere hiç gerek yokken daha da yük bindirilmesi demektir. Masseter tedavisi masseter kasının bir kısmını bloklayarak çalışmasını hafifletir. Böylece diş sıkma ve diş gıcırdatma yada çene eklemini fazlasıyla zorlama durumları ortadan kalkar. Baş ağrıları hafiflerken , eklem hasarıda minimal düzeye geriler.

Geceleri diş plağı kullanmak zorunda kalmayarak , uyuma konforunu arttırır. Masseter üzerindeki bu tedavi , diş  tüberküllerinin zarar görmesini engelleyerek dişlerimizin belirli fonksiyonlarını kaybetmemizide engeller. Çene tedavisi uygulaması ayrıca , sürekli diş sıkma sonucu büyüyen masseter kası sebebiyle ortaya çıkan kare yüz görünümünü de tedavi eder. Kası zayıflatarak aşırı maskülen ifadeyi kırar. Böylece çene (jawline) hattını belirginleştirerek , çene hattını inceltir ve yüzün daha kibar bir görünüme kavuşmasını sağlar.

Masseter Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Masseter tedavisi uygulaması için işlem öncesi , çiğneme kasının olduğu bölge sterilizasyon sağlayacak temizleyiciler yardımı ile temizlenir , ardından lokal anestezik  kremler işlem bölgesine sürülür. Uygulama alanı krem yardımıyla uyuştuktan sonra , kasın üstüne 3 ayrı bölgeye gülme kaslarından kaçınılacak şekilde tedavi yapılacak yerlere , işaretlemeler yapılır. Ardından tedavi, ortalama 8 mm derinlikteki çiğneme kasına , enjekte edilir. Ortalama 10 dakika kadar kısa süren bir işlemdir ve günlük yaşantınıza engel olmaz.

Diş Sıkma Tedavisi Uygulamasından Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Her gün düzenli olarak kullandığınız bir ek gıda takviyesi ya da reçeteli ilaç kullanımı var ise bu ilaçlar kanın sulanmasını tetikleyebileceği ya da tedavi ile reaksiyon verebileceği  için hekiminize işlem öncesi bilgi vermelisiniz. Ayrıca kişinin bilinen ek bir hastalığı var ise bu konuda da hekim mutlaka bilgilendirilmelidir.

İlginizi Çekebilir  Meme Küçültme Ameliyatı: Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır ?

Masseter Tedavisi Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • İlk bir hafta çok buharlı banyo, hamam, sauna gibi aşırı sıcağa maruz kalmamalısınız.
  • Uygulama yapılan bölgelerde tedavinin yayılmaması ve istenmeyen kas gruplarının etkilenmemesi açısından , ilk bir hafta tedavi uygulanan bölgeyi ovuşturma yada masaj yapma gibi hareketlerden kaçınmalısınız.
  • Masseter tedavisi uygulama sonrası makyaj yapılabilir.

Maseeter Tedavisi Uygulaması Esnasında Ağrı Veya Acı Olur Mu?

Masseter tedavisi uygulaması öncesinde , işlem bölgesi özel uyuşturucu kremlerle uyuşturulur. Ardından oldukça ince iğne uçları kullanılarak işlem yapılır.  Bu sayede acı veya ağrı minimalize edilir.

Masseter Tedavisinde Etki Ne Zaman Görülür?

Masseter tedavisinin etkileri uygulamadan ortalama olarak 3 gün sonra görülmeye başlanır. İşlemin tam etkisi 15. gün görülür ve hastalarımız eğer gerekli görülür ise 15. gün kontrol için çağrılır.

Masseter Tedavisinin Etkisi Ne Kadar Sürer?

Normal şartlarda estetik amaçlı üst yüz 1/3 üne uygulanan tedavi etkisi 3 ila 6 ay sürerken masseter tedavisi etki süresi 3 ila 4 ay ile daha kısıtlıdır. Bunun sebebi gerek kasın büyüklüğüne gerekse de çiğneme fonksiyonlarına devam etmesi için tam bir blok yapılamamasına bağlanabilir. Bu görünüşte estetik tedaviye göre dezavantajıdır. Ancak bilinmelidir ki diğer yandan masseter tedavisi işlemi düzenli ve gerekli aralıklarla tekrarlandığı taktirde kalıcılık  süresi çok uzar. Hatta çene kası gereğinden fazla kasılmamaya alıştığı için ortalama olarak 3. seanstan sonra masseter kası tamamen tedavi olan ya da tekrarlama süresi senede 1 e çıkan hastalarda mevcuttur.

Masseter Kası Tedavisi Kimlere Uygulanır?

  • Çene tedavisi, diş sıkma ya da diş gıcırdatma kaynaklı diş tüberküllerinde silinmeler başlayan
  • Temporamandibular eklem hasarı başlayan
  • Baş ağrıları mevcut kişilere tedavi amaçlı uygulanır.
  • Bunların haricinde estetik amaçlı olarak kare yüz ifadesi olan ve bu ifadeden rahatsız olan her yaştan kadın ve erkeğe uygulanabilir.
İlginizi Çekebilir  Burun Estetiği: Nedir? Kimlere ve Nasıl Yapılmalıdır? (Rinoplasti)

Masseter Tedavisinin Yan Etkisi Var Mı?

Bruksizim tedavisi uygulaması, alanında  uzman hekimler tarafından  yeterli doz uygulandığında kişide herhangi bir yan etki oluşturması  beklenmez. Nadir durumlarda kas dışı yayılım ya da yüksek doz uygulanması sonucu gülme az miktarda etkilenebilir. Bu gibi durumlar tamamen geçicidir.

Uygulama sonrası yine nadiren de olsa morarma ya da kızarıklık görülebilir. Bunlarda tamamen geçici durumlardır.

Masster Tedavisi Yemek Yememi Engeller mi?

Masseter tedavisi uygun olan dozunda ve doğru kasa uygulandığı taktirde yemek yemeye engel olmaz . Amaç yemek yemeye engel olmak değil  patolojik olarak var olan fazla çalışan kası zayıflatarak temporamandibular eklem hasarı ve diş hasarlarını önlemektir.

Masseter Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Bruksizm tedavisi uygulaması hamile ve emziren kadınlara uygulanmaz.

Masseter Tedavisi Fiyatı Ne Kadardır?

Masseter tedavisi uygulaması için önce kişinin muayene edilir, uygunluğu değerlendirilmelidir.

İçindekiler
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir